KROON OP HET WERK

Koning Charles en koningin Camilla officieel gekroond in Westminster Abbey

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLKoning Charles en koningin Camilla officieel gekroond in Westminster Abbey
RTL

Koning Charles III (74) en koningin Camilla (75) zijn zojuist gekroond tijdens de ceremonie in Westminster Abbey. Charles is gekroond met de St Edward's Crown, het belangrijkste kroonjuweel. Daarmee is hij nu officieel koning en Camilla officieel koningin.

Charles en Camilla arriveerden om 12.00 uur Nederlandse tijd bij Westminster Abbey na een processie vanaf Buckingham Palace. De dienst in de kerk bestaat uit twee fases. In de eerste fase is koning Charles gepresenteerd aan 'het volk'. In fase twee staat de kroningseed centraal, waarmee hij belooft  om tijdens zijn regering de wet en de kerk van Engeland te zullen handhaven en 'een trouwe protestant' te zijn.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Volg hier de kroning van koning Charles III
Lees ook

Volg hier de kroning van koning Charles III

Daarna de zalving, dit gebeurt buiten het zicht van de camera's. Charles wordt hierbij afgeschermd met een gouden scherm en gezalfd met ingezegende olijfolie uit Jeruzalem. 

De vierde fase is het moment suprême waarop Charles letterlijk wordt gekroond met de St Edward's Crown. Deze kroon bevat meer dan vierhonderd edelstenen en weegt 2,2 kilo. Na de dienst gaat de kroon weer naar de Tower of Londen, daar liggen alle kroonjuwelen.

Ook Camilla is gezalfd, gekroond en op de troon geplaatst. Zij hoeft geen eed af te leggen en heeft haar eigen - veel lichtere - kroon.

Lees meer over
Koning Charles