HARRY IN DE TENT

Prins Harry: 'Trauma's van overlijden moeder aangewakkerd na militaire uitzending'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© NetflixPrins Harry: 'Trauma's van overlijden moeder aangewakkerd na militaire uitzending'
RTL

Zijn uitzending als militair naar Afghanistan heeft bij prins Harry (38) het trauma van het verlies van zijn moeder, prinses Diana, aangewakkerd. Dat zegt de hertog van Sussex, die pas 12 jaar oud was toen zijn moeder overleed, in de docuserie 'Heart of Invictus', die woensdag is verschenen op Netflix.

"Het werd nooit besproken, ik praatte er niet echt over"

Harry zegt in de documentaire dat niemand in zijn omgeving hem echt kon helpen met de problemen die hij had. Hij noemt dat zijn 'grootste strijd'. "Ik had geen ondersteuning, geen netwerk of deskundig advies", aldus de jongste zoon van koning Charles en de overleden Diana.

Toen Harry voor het eerst nadacht over therapie, was het eigenlijk al te slecht met hem gesteld, zegt hij in Heart of Invictus. Hij lag naar eigen zeggen al 'in foetushouding op de grond'.

Prins Harry maakt eerste reis sinds 'bijna catastrofale' achtervolging
Lees ook

Prins Harry maakt eerste reis sinds 'bijna catastrofale' achtervolging

Harry denkt eveneens dat er niet vaak genoeg over mentale problemen wordt gepraat in het leger. Hij denkt dat het als 'vies' wordt gezien en dat stigma moet eruit, wat hem betreft. "Ik kan alleen spreken over mijn persoonlijke ervaring: Ik kreeg een inzinking na mijn uitzending in Afghanistan in 2012 en de trigger voor mij was eigenlijk de terugkeer."

Volgens de hertog van Sussex kwamen na zijn terugkeer alle trauma's boven die het overlijden van zijn moeder in 1997 hebben veroorzaakt. Daarvoor was hij zich er niet van bewust. Hij onderdrukte het, zegt Harry in de docu, zoals de meeste jongeren zouden hebben gedaan. "Het werd nooit besproken, ik praatte er niet echt over."

Heart of Invictus is de tweede docuserie van Harry die op Netflix verschijnt. Eerder verscheen al een serie genaamd Harry & Meghan, waarin het verhaal van hem en zijn vrouw Meghan en hoe zij het Britse koningshuis hebben verlaten, verteld wordt. Eerder had het stel ook een deal met Spotify, maar die is geklapt. In de video hieronder zie je daar meer over.

Lees meer over
Prins Harry