Niet toegestaan

Patiënt moet soms verboden bijdrage betalen, zorgautoriteit doet onderzoek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / MarcelPatiënt moet soms verboden bijdrage betalen, zorgautoriteit doet onderzoek
RTL

Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn meerdere meldingen binnengekomen van zorgaanbieders die hun patiënten extra geld in rekening hebben gebracht. Dat gebeurt omdat ze de tarieven die zij van zorgverzekeraars ontvangen niet hoog genoeg vinden, aldus de NZa.

In sommige gevallen was het een vrijwillige eigen bijdrage. Maar vrijwillig of niet: het in rekening brengen van een eigen bijdrage is niet toegestaan, benadrukt de NZa.

Vaak kleine bedragen

De NZa ontving meldingen uit verschillende zorgsectoren, zoals de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapie. De zorgaanbieders wilden met dat bedrag stijgende personeelskosten, huur- en energieprijzen betalen. "Het gaat vaak om kleine bedragen van 1 tot 10 euro die soms contant betaald moeten worden."

Eigen risico wordt per behandeling niet hoger dan 150 euro
Lees ook

Eigen risico wordt per behandeling niet hoger dan 150 euro

"We raden aan te weigeren als je gevraagd wordt om zo'n extra bijdrage", zegt een woordvoerder van de NZa. "Als je ertoe verplicht wordt, dan moet je dat zeker bij ons melden."

De NZa onderzoekt zorgaanbieders waarover signalen zijn binnengekomen. Die kunnen dan een waarschuwing krijgen. Als ze zich hier niet aan houden, krijgen ze uiteindelijk mogelijk een dwangsom opgelegd. 

Verantwoordelijkheid verzekeraars

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) benadrukt ook dat zorgaanbieders geen extra geld mogen vragen van patiënten. Dat moet volgens hem ook heel duidelijk worden gemaakt aan patiënten. Kuipers gaat het duidelijk benoemen in zijn gesprek met de branchevereniging.

Als zorgaanbieders menen dat ze meer moeten declareren, dan moeten ze dat inbrengen bij hun gesprek met de zorgverzekeraar, aldus de bewindsman. Dat zegt ook de NZa. Volgens de autoriteit is het de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat zorgaanbieders niet in financiële problemen komen. Aanbieders mogen hun kosten niet afwentelen op hun patiënten.

Lees meer over
Nederlandse ZorgautoriteitGezondheidszorg