Eigen risico wordt per behandeling niet hoger dan 150 euro
Het eigen risico van de zorgverzekering wordt beperkt met een maximumbedrag per behandeling van 150 euro. Dat betekent dat iemand die in een jaar één keer een dure behandeling nodig heeft, veel goedkoper uit is. Tegelijkertijd verwacht het kabinet 200 miljoen euro te besparen met deze maatregel.
De verwachte besparing wordt veroorzaakt dat mensen ook na hun eerste dure behandeling nog steeds een eigen risico moeten betalen bij een volgende behandeling en dus ook dan nog kritisch naar hun zorggebruik blijven kijken. Dat zou ook moeten leiden tot lagere, of minder sterk stijgende, zorgpremies.
'Gratis zorggebruik'
Nu is het nog zo dat wie in januari bijvoorbeeld een dure behandeling ondergaat al meteen zijn eigen risico heeft opgebruikt, waardoor het zorggebruik de rest van het jaar 'gratis' is.
De maatregel was al aangekondigd in het coalitieakkoord en is bedoeld om het eigen risico 'slimmer en betaalbaarder' te maken. Wie in een jaar niet meer dan één medisch-specialistische behandeling ondergaat, zal niet meer dan 150 euro zelf hoeven te betalen. Wanneer de maatregel moet ingaan is nog niet duidelijk.
Zorgkosten drukken
Naar verwachting gaan ongeveer 1 miljoen verzekerden gemiddeld 100 euro minder eigen risico betalen dan in de huidige situatie. Er zijn geen verzekerden die hierdoor meer gaan betalen omdat het totale eigen risico gelijk blijft.
De aanpassing moet ook helpen de zorgkosten en daarmee de premies te drukken. Mensen worden namelijk langer geprikkeld om na te denken over de noodzaak van behandelingen dan wanneer zij al na de eerste ingreep hun volledige eigen risico hebben betaald. De maatregel levert jaarlijks naar verwachting 200 miljoen euro op.