Tot eind mei

Stikstofbeleid verder vertraagd: uitkoopregeling uitgesteld

Door Marieke van de Zilver en Fons Lambie··Aangepast:
© ANP Stikstofbeleid verder vertraagd: uitkoopregeling uitgesteld
RTL

Het stikstofbeleid van het kabinet loopt weer vertraging op. De uitkoopregeling voor grote stikstofuitstoters is uitgesteld tot zeker eind mei. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Eigenlijk had de regeling in april duidelijk moeten zijn, maar die deadline wordt niet gehaald. Goedkeuring uit Brussel kost meer tijd.

Al in november heeft het kabinet een regeling aangekondigd om ongeveer 3000 piekbelasters een uniek aanbod te doen om te stoppen. Boeren en bedrijven die veel stikstof uitstoten, krijgen een aanbod om te verduurzamen, te verhuizen of te stoppen.

Meer dan 100 procent marktwaarde

Piekbelasters krijgen een aanbod 'meer dan 100 procent' van de marktwaarde van hun boerderij of bedrijf. Het zou gaan om eenmalig aanbod en het een percentage dat kan oplopen tot 120 procent van marktwaarde, aldus ingewijden. Voorwaarde voor stoppende of innoverende boeren is dat zij minstens 85 procent van hun stikstofuitstoot gaan besparen.

Tweede Kamer zet debat over stikstoffonds voort in mei na reces
Lees ook

Tweede Kamer zet debat over stikstoffonds voort in mei na reces

Toestemming uit Brussel

Brussel moet toestemming geven voor de, in de woorden van minister Van der Wal, 'woest aantrekkelijke' uitkoopregelingen. De regelingen stuiten mogelijk op bezwaren vanwege de strengere Europese staatssteunregels. Die goedkeuring valt onder de Deense Eurocommissaris Vestager (Mededinging).

Eind februari heeft Van der Wal toestemming gevraagd in Brussel. Het loket waar grote uitstoters zich zouden kunnen aanmelden voor de regeling en waar ook de voorwaarden voor deelname duidelijk zou worden, zou in april open gaan, zei de minister eerder nog.

Normaal moet er binnen acht weken een antwoord zijn, maar het beoordelen en goedkeuren van de regeling duurt langer. Zo moest Den Haag extra informatie aanleveren aan de Commissie. Insiders verwachten nu eind mei meer duidelijkheid over de uitkoopregelingen. Zowel bronnen in Den Haag als in Brussel verwachten uiteindelijk wel groen licht, maar het is nog onduidelijk wanneer en of het ministerie de regeling nog moet aanpassen.

Alweer vertraging

Daarmee loopt het stikstofbeleid weer vertraging op. Hoe het kabinet precies verder gaat met stikstof, blijft schimmig. Premier Rutte sprak na verschillende coalitie-overleggen over 'versnellen' van het beleid. Maar dat lukt niet. De snelle uitkoop van piekbelasters was juist essentieel om de stikstofuitstoot snel te verlagen en ook boeren die in de knel zitten, te helpen. De zogenoemde PAS-melders. Dat zijn boeren die onder het oude beleid geen vergunning nodig hadden, maar nu wel.

Ook wil regeringspartij CDA op termijn heronderhandelen over de deadline van 2030, als duidelijk is wat de nieuwe provinciebesturen willen en wat de afspraken uit het landbouwakkoord zijn. Ook verschillende ministers en coalitiepartijen benadrukken dat er vooral tempo gemaakt moet worden, maar dat lukt vooralsnog niet met de uitkoopregelingen.

Lees meer over
Christianne van der WalMinisterie van Landbouw, Natuur en VoedselkwaliteitStikstofcrisis