Noodweer verstoort bevrijdingsfestivals in Assen, Groningen en Zwolle
Vanwege naderend noodweer is het bevrijdingsfestival in Groningen enkele uren ontruimd geweest. In de middag waarschuwde de brandweer dat er 'extreem slecht weer' op komst was. Ook het bevrijdingsfestival in Assen riep bezoekers op om tijdelijk niet naar het terrein te komen vanwege het slechte weer. Inmiddels zijn beide festivals weer opgestart.
Ook in Zwolle werd het bevrijdingsfestival korte tijd stilgelegd, maar daar konden de festiviteiten al snel weer worden hervat.
Om 13.00 uur ging het feest in het stadspark in Groningen van start. Een uur en een kwartier later, rond 14.15 uur, tweette de brandweer: "Waarschuwing: extreem slecht weer op komst richting Groningen. Over het hele land trekken stevige buien. Deze zijn kort, maar hevig van karakter. Bij deze een waarschuwing voor jullie, zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen. Wees goed voorbereid."
Vlak daarna werd het festival stilgelegd en moesten de bezoekers het terrein verlaten. Uiteindelijk ging het festival om 17.30 uur weer verder. Het optreden van de 'helikopter-act' Froukje heeft niet door kunnen gaan. Het bevrijdingsfestival vanavond daardoor een uur langer door en heeft Kraantje Pappie toegevoegd aan de line-up.
Bekijk hier de actuele Buienradar:
In Zwolle lag het programma kort voor 14.00 uur tien tot vijftien minuten stil omdat er veel regen viel en er ook windstoten waren. Bezoekers gehuld in poncho's probeerden een droog onderkomen te vinden.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Er trok een groot gebied met buien over Nederland", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar.
"Aan de voorzijde van dat buiengebied zaten zwaardere buien met onweer. Onweer is zoals bekend echt een vijand van festivals. Daar had men met name in het noorden en noordoosten last van. Het bevrijdingsdefilé in Wageningen heeft ook last gehad van stevige buien, maar gelukkig zonder onweer. De bevrijdingsmiddag valt zo een beetje in het water."
Het bevrijdingsdefilé in Wageningen is volgens organisator Wageningen45 zonder problemen verlopen. Er waren voorzorgsmaatregelen getroffen vanwege mogelijk noodweer voor met name de zeer hoogbejaarde Britse en Canadese veteranen die aan het defilé deelnamen, maar zij hebben hun eretocht nog net voor het ging regenen kunnen volbrengen.
Het defilé en de voorafgaande herdenking van de capitulatie in 1945 hebben vele duizenden toeschouwers getrokken, schat de gemeente.
In Amsterdam werd de vrijheidsmaaltijd, die oorspronkelijk gepland stond op de Magere Brug over de Amstel, verplaatst naar de Mozes en Aäronkerk vanwege het slechte weer. "Wij hebben het weer nog even aangekeken, maar toch de knoop doorgehakt en zijn blij dat we nu binnen zitten", aldus een woordvoerder. De 120 mee-eters zitten inmiddels aan de soep.
De oorspronkelijke locatie, de Magere Brug, was gekozen omdat die in 1941 werd opgehaald om de vroegere Jodenbuurt te isoleren.