Groot deel Kamer wil huurbescherming voor weeskinderen
Kinderen die wees worden mogen niet meer uit het huurhuis van hun overleden ouders gezet worden. Dat willen de VVD, GroenLinks, de ChristenUnie en BBB met een initiatiefwet regelen. De kinderen krijgen het recht om tot hun 28ste in het huurhuis van hun ouders te blijven wonen.
Elk jaar worden er in Nederland gemiddeld 205 jongeren in de leeftijd van 16 en 30 jaar wees. Gemiddeld 82 van hen wonen ten tijde van het verlies van de ouder(s) samen met hen in een huurwoning. Volgens de Kamerleden zijn de pijn en angst voor de weeskinderen niet te overzien als het weeskind dakloos dreigt te worden.
Woningbouwverenigingen kunnen er nu al voor kiezen om de weeskinderen in hun ouderlijk huis te laten wonen, maar dit is niet verplicht. Ook hoeven de woningcorporaties geen toestemming aan een rechter te vragen voordat ze de kinderen het huis uitzetten.
Onmenselijk
Dat moet anders, zegt het VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis: "De vrijblijvende regels waar corporaties zich nu naar eigen inzicht aan kunnen houden vind ik niet genoeg, en daarom heb ik samen met BBB, CU en GroenLinks deze wet geschreven. Geen enkel weeskind mag ooit nog deze onmenselijke behandeling krijgen."
Zijn collega Lisa Westerveld (GroenLinks) wijst erop dat ze ‘hartverscheurende’ verhalen heeft gehoord over weeskinderen die hun huis uit moesten: "In sommige gevallen zijn ze zelfs in de daklozenopvang terechtgekomen. Dat mag niet meer voorkomen in Nederland. Met volle overtuiging werk ik mee aan deze wet waarin we dat gaan voorkomen."
Leed voorkomen
Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) wil nog een stapje verdergaan. Hij wil dat uithuiszetting van deze kinderen niet alleen verboden wordt, maar 'woningbouwverenigingen moeten hun, als ze 28 jaar zijn geworden, sowieso een passende woning aanbieden'. "Zo voorkomen we nog meer leed en kan de overheid iets van steun brengen in een donkere periode."
Caroline van der Plas (BBB): "Het is jammer dat het nodig is, maar ondanks al het verdriet is het bij sommige corporaties blijkbaar noodzakelijk om menselijkheid wettelijk af te dwingen."
Ruimte
Eind 2021 kwam het toenmalige kabinet met maatregelen om de positie van weeskinderen die met hun ouder(s) in een huurhuis wonen beter te beschermen. Maar volgens Koerhuis gaan die lang niet ver genoeg: "De minister gaf toen woningbouwverenigingen meer ruimte om iets te regelen. Wij geven ze het wettelijk recht in de woning te blijven. Zo krijgen ze stabiliteit en kunnen ze in hun eigen woning rouwen."
De Kamerleden hopen de initiatiefwet deze week in te dienen. Daarna zal het nog wel zeker een jaar duren voordat de wet van kracht zal zijn.