Te weinig nieuwe huizen, te veel mensen: woningtekort loopt op
Het tekort aan huizen in ons land neemt in rap tempo toe. Onderzoeksbureau ABF komt op een tekort van 390.000 woningen voor dit jaar. Dat is een toename van 75.000 ten opzichte van 2022.
Dat blijkt uit de jaarlijkse Primos-prognose, die ABF in opdracht van de overheid maakt. Op deze cijfers baseert het ministerie voor Volkshuisvesting zich bij het maken van beleid.
Oorlog
De reden dat het tekort oploopt is vooral 'de exceptionele bevolkingsgroei', schrijven de onderzoekers. "Dit is grotendeels het gevolg van de niet voorziene instroom van Oekraïense vluchtelingen", aldus het rapport. Vorig jaar ving ons land bijna 90.000 mensen op uit Oekraïne, die op de vlucht sloegen na de invasie door Rusland.
"Wij baseren ons op de bevolkingsprognose van het CBS en die is ten opzichte van vorig jaar flink naar boven bijgesteld voor het jaar 2031", legt Léon Groenemeijer van ABF uit. "Die prognose is voor dat jaar met ongeveer 110.000 inwoners omhoog gegaan."
Raming
Het tekortcijfer gaat dus om een raming. Dat is een beredeneerde en onderbouwde verwachting van de toekomst. Het migratiecijfer kan sterk wisselen. In tijden van oorlog, zeker dichtbij huis, kan het flink stijgen. Zonder dergelijke crises kan migratie juist flink afnemen.
De onderzoekers geven dan ook aan dat het tekort van 390.000 woningen veel sneller kan teruglopen, of juist erger kan worden, afhankelijk van de ontwikkelingen op dat gebied.
Een andere reden dat het tekort naar verwachting oploopt, is dat de gemiddelde huishoudensgrootte sneller afneemt dan verwacht. Dat wil zeggen dat er steeds minder mensen in één huis wonen, waardoor je dus meer huizen nodig hebt om iedereen comfortabel te laten wonen.
Ouderen
En ook de zorg voor ouderen speelt een rol. Er wordt rekening gehouden met minder verpleeghuisplekken, waardoor meer ouderen in ‘gewone’ huizen zullen wonen.
De ambitie is om tot 2030 900.000 huizen te bouwen, maar uitgaande van de voorspelling in de Primos-prognose zal dat niet zal lukken. En zelfs al zou dat wél lukken, dan nog is het onvoldoende. Want, door de te verwachten bevolkingsgroei is de doelstelling van nu eigenlijk al te laag. Volgens ABF Research is er namelijk behoefte aan 981.000 woningen.
Het woningtekort - nu 4,8 procent van de totale voorraad - zal rond 2030 zijn teruggelopen tot 3,8 procent van de totale woningvoorraad.