Salderingsregeling zonnepanelen blijft voorlopig
De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, laten weten tegen te gaan stemmen.
Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden.
Zij vrezen onder meer dat, zonder de zogenoemde salderingsregeling, de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.
Eerder lieten JA21, de Partij voor de Dieren en de SP al weten tegen afschaffing te zijn.
Wat is de salderingsregeling?
Deze regeling zorgt ervoor dat je de zonnestroom die je niet gebruikt aan het elektriciteitsnet levert, en mag wegstrepen tegen de elektriciteit die je van het net gebruikt als je zelf geen zonnestroom opwekt; in de nacht en de winter bijvoorbeeld. De salderingsregeling werd twintig jaar geleden ingevoerd.
Financieel is het een heel gunstige regeling, die veel mensen heeft gestimuleerd om zonnepanelen op hun dak te leggen. Het elektriciteitsnet werkt daardoor een beetje alsof je een grote batterij zou hebben: je levert er stroom aan als je veel opwekt, en je haalt het er weer uit als je het nodig hebt.
Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) wilde de salderingsregeling afbouwen. Hij riep eind vorige week nogmaals de leden van de Eerste Kamer op om voor zijn wetsvoorstel voor de afbouw te stemmen. "Deze wet wegstemmen kost incidenteel 2,8 miljard euro en structureel 717 miljoen euro", zei Jetten toen. Dat geld loopt de overheid mis.
Bezwaren tegen huidige regeling
Een van de belangrijkste bezwaren van de regeling is dat het stroomnet de groei van elektriciteit niet goed aankan. De huidige regeling stimuleert mensen stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, en draagt daardoor bij aan het volle stroomnet.
Tegenstanders van de salderingsregeling zeggen dan ook dat het beter is als consumenten veel meer zelfopgewekte stroom binnen hun eigen huis gebruiken en niet aan het net leveren. Want dit laatste gebeurt vaak op hetzelfde moment dat er ook heel veel stroom van andere zonnepanelen op het net komt.
Oneerlijk
Een ander belangrijk argument is daarnaast nog dat de salderingsregeling oneerlijk gevonden wordt voor mensen die geen zonnepanelen hebben. Zij profiteren niet van de gunstige regeling, terwijl ze wel meebetalen aan de oplossingen voor problemen met het volle stroomnet.
Tegenstanders afschaffing
Tegenstanders van afschaffing, zoals de Consumentenbond, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Vereniging Eigen Huis vonden dat de huidige regeling pas afgeschaft moest worden als er eerst een goed alternatief was bedacht.
Ook wijzen tegenstanders van afschaffing op de mogelijke consequenties voor huurwoningen. Het is nog maar de vraag of het voor verhuurders wel interessant blijft om zonnepanelen op woningen te leggen, als de salderingsregeling is afgeschaft.