Nieuwe goud

Afvalstartup Seenons komt in je vuilnis graaien: 'Afval is grondstof'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© SeenonsAfvalstartup Seenons komt in je vuilnis graaien: 'Afval is grondstof'
RTL

Verbranden is vaak nog de meest efficiënte optie om restafval te verwerken. Ook al zit het vol waardevolle grondstoffen. Het systeem is kapot, zeggen de ondernemers achter het Amsterdamse bedrijf Seenons. Met een miljoeneninvestering gaan ze op weg om dat te fixen, al is er nog een lange weg te gaan.

Ze waren aanvankelijk een beetje huiverig om interviews te geven. Want wie hard roept, moet ook iets kunnen laten zien, weet Joost Kamermans (29), medeoprichter van Seenons. Hij en zijn compagnon Jorn Eiting van Liempt (44) stapten pas twee jaar geleden in hun afvalavontuur. En ze zijn nog heel hard aan het bouwen.

Inmiddels telt het bedrijf meer dan dertig medewerkers en verhuist het team komende maand naar een groter pand in de Houthavens in Amsterdam. Daar moet Seenons, met behulp van een eerste investering van zes miljoen euro, verder uitdijen. Het geld komt van de Nederlandse investeerders Tablomonto, Shamrock en Capital T.

En dat allemaal met een stukje slimme software. Seenons is de digitale schakel tussen bedrijven die hun afval kwijt willen en de partijen die het ophalen en verwerken. "Het viel ons op dat er soms vier vuilnisauto's door de straat rijden, allemaal om hun eigen bakje te legen", zegt Kamermans. Dat kan beter: door vraag en aanbod af te stemmen.

521 kilo: zoveel huishoudelijk afval gooide jij vorig jaar weg
Lees ook

521 kilo: zoveel huishoudelijk afval gooide jij vorig jaar weg

Uber van afval

Een beetje zoals Uber: de chauffeur die in de buurt is, komt het afval halen. Zo worden er kilometers en kosten bespaard. In Nederland werkt een honderdtal bedrijven met de software, zegt Kamermans. Kantoren, horecabedrijven en eetketens zoals Yoghurt Barn aan de ene kant en transporteurs en verwerkers zoals DPD en Renewi aan de andere.

"Huishoudelijk afval doen we nog niet, maar sluit ik niet uit voor de toekomst", zegt de ondernemer. Het gaat namelijk niet alleen om efficiënter inzamelen: het ultieme doel is hergebruiken.

Vieze handen

"Je kunt dat natuurlijk helemaal zelf uitzoeken, en tig partners aan je bedrijf verbinden", zegt Kamermans. "Of je doet het via ons." Met algoritmes en soms met vieze handen. "We komen gerust langs om door je vuilnis te graaien."

Zo wordt bekeken wat een nieuw doel kan krijgen. Dat is volgens de ondernemer hard nodig. Jaarlijks wordt in Nederland alleen al meer dan 2 miljoen ton aan bedrijfsafval verbrand, zegt de startup op basis van data van de overheid. En zeker een kwart daarvan moet uiteindelijk kunnen worden hergebruikt.

Orangecello en circulaire gin

Van plastic en textiel tot oud brood, er zijn inmiddels zeventien afvalsoorten die via Seenons kunnen worden verwerkt. Sinaasappelschillen gaan bijvoorbeeld naar Dik en Schil, die er circulaire gin van maakt of 'orangecello'. En koffiedik wordt een basis voor inkt en zeep.

De resten worden apart ingezameld door de deelnemende ondernemers en tegen een vergoeding per keer opgehaald en verwerkt. "De kosten hangen af van het soort afval en de verwerker", zegt Kamermans.

Hijzelf verdient niet aan de verwerking. Seenons pakt een marge op de kostenbesparing die ze realiseren voor de vuildiensten, aldus de ondernemer. Hoeveel dat is of hoeveel het bedrijf inmiddels aan afval verwerkt wil de oprichter niet kwijt. "We hebben nog relatief kleine volumes en doen nog onderzoek", zegt hij.

Het moet anders

Groeien is het doel dus, want afval is het nieuwe goud. Vooral metalen en e-waste, bijvoorbeeld een oude mobiele telefoon, zijn veel waard, weet het bedrijf. "De processen binnen de afvalindustrie moeten structureel veranderen", zegt Tamara Obradov van investeerder Tablomonto over de reden om geld te steken in de startup. We moeten anders leren omgaan met onze grondstoffen.

De omslag naar een circulaire economie, waarin geen afval is, is alleen een taaie, weet Kamermans. Het wil nog niet echt vlotten in Nederland, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dit jaar nog in een rapport.

Lange weg

Minder verbruiken en meer hergebruiken. Maar of dat gaat lukken? "Om een volgende stap in de transitie te maken, is het nodig dat het beleid op korte termijn meer gebruik maakt van drang en dwang", zei het PBL erover. Er is nog een lange weg te gaan.

Verkeerde prikkels

De kennis en kunde is er wel, denkt Kamermans. Er zijn veel recyclers en consultants en in de VS zelfs twee concurrenten van zijn bedrijf. Maar in de kern is de huidige afvalketen complex. "Het zit vol verkeerde prikkels", zegt hij. Zo kunnen gemeenten een boete krijgen als ze minder afval leveren aan de verwerkers dan afgesproken.

Nieuwe bedrijven moeten daar wat aan doen, vindt Seenons. "Wat wij doen is geen wishful thinking, het kan nu al, en zonder subsidies", zegt Kamermans. Hij richt zijn pijlen daarom binnenkort al op Europa.

Lees meer over
AfvalAfvalscheidingRecyclingOndernemers