Tienduizenden Italianen melden zich ziek na verplichte coronapas op werk
Enorm veel Italianen hebben zich ziekgemeld nu het in het land verplicht is om op je werk een coronapas te hebben. Op de dag dat de verplichting inging, afgelopen vrijdag, meldden meer dan 94.000 werknemers zich ziek. Dat is bijna 30 procent meer dan een week eerder.
De maandag erna waren in Italië ruim 192.000 werknemers ziek, dat was 16 procent meer dan de maandag ervoor.
De verplichting heeft ook geleid tot een grote stijging van het aantal coronatests. De eerste drie dagen van deze week zijn er in totaal 2,3 miljoen uitgevoerd.
Geen salaris zonder coronapas
De Italiaanse maatregel behoort tot de strengste in Europa. Met de zogeheten green pass toon je aan dat je gevaccineerd bent, van het coronavirus bent genezen of negatief bent getest op het virus. Zonder zo'n pas kun je worden geschorst en krijg je geen salaris meer. Werkgevers worden beboet als ze mensen zonder pas aan het werk houden.
Ongeveer tweederde van de Italianen staat achter de zogenoemde green pass, maar in heel het land is tegen de coronapas gedemonstreerd, onder meer in een aantal cruciale havens. De stad Triëst lijkt het verzamelcentrum van de betogers te zijn geworden. Er zijn daar weer betogingen aangekondigd voor morgen en zaterdag.
Vaccinatiegraad opgekrikt
De pas is ingevoerd uit angst voor een nieuwe coronapiek in de herfst, legt Italië-correspondent Anouk Boone van RTL Nieuws uit. De regering probeert met de maatregel de vaccinatiegraad op te krikken.
Dat lijkt te slagen. Vlak na de zomer lag de vaccinatiegraad tussen de 60 en 70 procent, inmiddels is de gewenste 80 procent gehaald. Van de 12-plussers is nu bijna 82 procent volledig gevaccineerd. Gisteren werden er volgens de laatste data 176.000 prikken gezet.
Wie niet gevaccineerd is, kan naar z'n werk met een negatief testbewijs, maar dat kost best wat geld. Testen kan voor 15 euro, maar als je fulltime werkt, betekent dat 2 à 3 keer in de week testen. Daar ben je per maand zo'n 150 euro aan kwijt. Boone: "Dat kan een reden zijn voor sommige Italianen om toch voor vaccinatie te kiezen, nu ze het voelen in de portemonnee."
Op de eerste dag dat de coronapas nodig was op het werk maakte correspondent Anouk Boone deze reportage: