Weinig enthousiasme

Politiek worstelt met uitsluiten niet-gevaccineerden: 'Discussie heel gevoelig'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
Politiek worstelt met uitsluiten niet-gevaccineerden: 'Discussie heel gevoelig'
RTL

De coronacijfers lopen hard op en daarom overweegt het kabinet maatregelen voor niet-gevaccineerden in te voeren. In de Tweede Kamer is nog weinig enthousiasme te bespeuren voor extra maatregelen voor deze specifieke groep, al durven veel Kamerleden nu nog niet het achterste van hun tong te laten zien. "Deze discussie ligt politiek heel gevoelig", zegt Frits Wester.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) zei gisteren dat het demissionaire kabinet zich beraadt op aanvullende coronamaatregelen. "Het is een moeilijk dilemma", zei hij. Er liggen allerlei opties op tafel, maar de minister sluit niet uit dat er speciale maatregelen komen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. 

Volgende week dinsdag is er een persconferentie, een meerderheid van de Tweede Kamer moet instemmen met de maatregelen. 

83 procent gevaccineerd, toch maatregelen: 'Probleem is ic-capaciteit'
Lees ook

83 procent gevaccineerd, toch maatregelen: 'Probleem is ic-capaciteit'

Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt, zijn extra maatregelen nu niet acceptabel. "Ik vind het niet rechtvaardig en heel oneerlijk als niet-gevaccineerden de klos zouden zijn."

'De Jonge zaait paniek'

Er liggen momenteel 200 mensen op de ic. "Elk mens is er één te veel, maar het is ongelooflijk dat we dit niet aankunnen. We zijn een rijk land, maar De Jonge heeft gefaald in het investeren in de zorg. Hij zaait nu paniek."

Ook Forum, Groep Van Haga en SGP zijn fel tegen maatregelen voor de groep niet-gevaccineerden. Die groep is zo'n 15 procent van de bevolking. 

Kaarten tegen de borst

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil nog niet vooruitlopen op de zaak en eerst het OMT-advies afwachten. Maar volgens een ingewijde groeit binnen de VVD de steun voor maatregelen tegen niet-gevaccineerden. "Het kan niet zo zijn dat 85 procent van de mensen moet lijden onder de 15 procent niet-gevaccineerden", aldus een betrokkene. 

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver wil niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen. Zijn partij was destijds tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. "Ik ga nu niet speculeren. Ik wil eerst plannen zien van het kabinet. Ik vind het belangrijk dat dat in alle rust wordt gedaan. Wat nodig is, is nodig."

Sophie Hermans
Sophie Hermans

D66 en PvdA dringen er vooral op aan dat de huidige maatregelen, vooral het coronatoegangsbewijs, beter worden gehandhaafd. D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat mogelijk nieuwe maatregelen er wel toe moeten leiden dat 'we de vrijheid behouden die we net terug hebben'. Ook hamert hij op handhaving van vooral de coronapassen. "In andere landen waar het strikter wordt gecontroleerd, werkt het wel en voorkomt het heel veel besmettingen."

Groen vinkje

Paternotte stond er al eerder voor open dat mensen op risicovolle plekken alleen een groen vinkje krijgen na een vaccinatie of herstel. Een test is dan niet voldoende. Maar alleen in laatste instantie, vindt hij, als het nog de enige manier is om te voorkomen dat plekken weer dicht moeten. "Maar het liefst wil D66 dat plekken zoveel mogelijk voor iedereen open zijn", zegt hij.

Jan Paternotte (D66)
Jan Paternotte (D66)

Mondkapjes

Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA wil dat geteste mensen wel toegang moeten kunnen blijven houden. Ze denkt eerder aan maatregelen voor iedereen, zoals het weer moeten dragen van mondkapjes op bepaalde plekken en meer thuiswerken.

Uitgangspunt voor nieuwe ingrepen moet volgens haar zijn 'dat de zorg overeind blijft voor iedereen.'

 

Frits Wester: 'Het ligt allemaal uitermate gevoelig'

Volgens Frits Wester ligt deze discussie politiek uitermate gevoelig. "Aan de ene kant moet je mensen die gevaccineerd zijn weer allemaal beperkingen opleggen om niet-gevaccineerden te beschermen. Dat zorgt ook weer voor veel economische schade. Maar neem je specifiek maatregelen die alleen voor niet-gevaccineerden gelden, dan ontstaat er een scherpe tweedeling tussen beide groepen.

In de Tweede Kamer is een aantal partijen sterk tegen, of ze hebben op zijn minst grote twijfels. Dit is de spagaat waar ook het kabinet mee worstelt. Het is nu wachten op de adviezen van het OMT en de burgemeesters. Daarna moet het kabinet snel knopen doorhakken. Wat ook de uitkomst is, dat die maatregelen weer stevig zullen zijn, is wel helder."

Lees meer over
Tweede KamerCoronacrisis in NederlandCoronavaccin