Verlies bij moederbedrijf

Vakantievierders bezorgen KLM winstje op weg naar herstel

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtVakantievierders bezorgen KLM winstje op weg naar herstel
RTL

KLM heeft een forse stap gezet naar herstel. Het bedrijf boekte voor het eerst sinds de uitbraak van het virus weer winst. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer en het moederbedrijf lijdt nog steeds verlies.

In de afgelopen drie maanden haalde het bedrijf een operationele winst van 168 miljoen euro, bij een omzet van 1,9 miljard euro. De goede prestaties dankt het bedrijf aan de vakantieperiode en de versoepelingen van reisrestricties in Europa en de Caribische eilanden die bij Nederland horen. KLM vervoerde 5,2 miljoen reizigers, dat zijn er een stuk meer dan de 2,3 miljoen in dezelfde drie maanden van 2020.

Het bedrijf doet het beter dan de Franse zustermaatschappij, die 45 miljoen euro verlies leed. Dankzij de prestaties van KLM, is er een operationele winst van 132 miljoen voor moederbedrijf Air France-KLM.

Van 1,6 miljard verlies naar 200 miljoen

Onder de streep is er nog steeds een verlies van bijna 200 miljoen euro, dat was vorig jaar nog een min van ruim 1,6 miljard. Het verlies is onder meer te wijten aan de rente die het bedrijf moet betalen op de leningen die het kreeg om niet kopje onder te gaan tijdens de crisis. De omzet kwam uit op 4,5 miljard euro, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Air France-KLM vervoerde in de belangrijke zomermaanden juli, augustus en september bijna 17 miljoen passagiers. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen golden binnen Europa nog veel reisrestricties die vanwege vaccinatiecampagnes en het EU-brede coronapaspoort zijn komen te vervallen. De bezettingsgraad steeg flink, gemiddeld zaten er per 100 vliegtuigstoeltjes 65 passagiers in de toestellen. 

Opnieuw 1,5 miljard verlies voor Air France-KLM
Lees ook

Opnieuw 1,5 miljard verlies voor Air France-KLM

Nu er weer Europeanen naar de Verenigde Staten en Canada mogen om daar bijvoorbeeld kerst te vieren, zal die bezettingsgraad in de laatste drie maanden van dit jaar oplopen tot 70 procent, verwacht het Frans-Nederlandse bedrijf.

Air France-KLM verwacht dat het al dit jaar weer een positief EBITDA-resultaat zal boeken. Dat is de winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen. Vanwege de grote onzekerheid over wat er in Azië aan regels bijkomt of verdwijnt, wil het bedrijf geen verwachting afgeven hoe vol de vliegtuigen volgend jaar zullen zitten. 

Hobbelige weg

"We zijn er nog niet, de weg naar volledig herstel is lang en hobbelig, maar daar zijn we als KLM klaar voor", zegt Pieter Elbers, topman van KLM. 

Een belangrijke hobbel die nog genomen moet worden is het krijgen van extra noodsteun. Als het aan het bedrijf ligt komt die in de vorm van het omzetten van de overheidslening aan KLM om zo de schuldenlast van het bedrijf te verlagen.

Door de lening van 1 miljard van de Nederlandse staat om te zetten naar een eeuwigdurende lening en dus feitelijk niet terugbetaald hoeft te worden, telt deze niet meer mee als schuld. KLM is hierover al maanden in gesprek met de Nederlandse overheid, maar of die gesprekken snel resultaat zullen opleveren, wil Elbers niet zeggen. "We zijn in gesprek om onze balanspositie te versterken, maar op inhoud kan ik daar niet veel over zeggen."

Lees meer over
Pieter ElbersAir France KLMLuchtvaartNOW