Schuldenaanpak

Gemeenten starten proef met snellere hulp bij hypotheekachterstand

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPGemeenten starten proef met snellere hulp bij hypotheekachterstand
RTL

Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en twaalf andere gemeenten beginnen een proef met snellere hulp voor mensen met betalingsachterstanden. Het gaat om huiseigenaren die hun hypotheek niet meer kunnen betalen of mensen met een belastingschuld bij de gemeente.

Vaak wachten mensen met betalingsproblemen lang om hulp te zoeken. "Met deze aanpak neemt de gemeente het initiatief om hulp te bieden", zegt demissionair staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken, die de proef mogelijk heeft gemaakt. "Dat kan net het verschil maken als je geldzorgen hebt en geen oplossing meer ziet."

De proef start januari volgend jaar en gaat vier jaar duren. Vroegtijdig ingrijpen als iemand de hypotheek niet meer kan betalen of gemeentelijke belastingen zoals de afvalstoffenheffing of de onroerendezaakbelasting moet voorkomen dat de financiële ellende groter wordt.

Sandra (37) is inmiddels schuldenvrij: 'met Geldstresscafé anderen helpen'
Lees ook

Sandra (37) is inmiddels schuldenvrij: 'met Geldstresscafé anderen helpen'

Bij achterstanden bij het betalen van de huur, de energierekening of zorgkosten gaat nu al na een paar maanden een seintje naar de gemeentelijke schuldhulpverlening. Gemeenten zijn dan verplicht om een hulpaanbod te doen.

Maar niet iedereen wordt op deze manier bereikt. Mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen blijven nu nog buiten het vizier van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Amsterdam, Nijmegen, Breda en andere gemeenten gaan experimenteren met het uitwisselen van deze gegevens. Ook hypotheekverstrekkers Rabobank en Aegon doen aan deze proef mee.

Gemeentelijke belastingschulden

De tweede proef richt zich op vroege signalering van gemeentelijke belastingschulden. Als inwoners de onroerendezaakbelasting, de rioolheffing of de afvalstoffenheffing niet kunnen betalen, wordt ook sneller dan nu het geval is gekeken hoe zij kunnen worden geholpen. Deze proef wordt gehouden in Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en zeven andere gemeenten.

Meer dan zeshonderdduizend huishoudens kampen met financiële problemen die ze niet meer zelf kunnen oplossen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het doel van de experimenten is om mensen eerder in beeld te krijgen om problematische schulden te voorkomen.

Lees meer over
Ministerie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidNVVKVNGGemeente AmsterdamGemeente RotterdamSchuldenArmoede