Kabinet wil advies van OMT over vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling
De kans is opnieuw aanwezig dat ook dit jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken tijdens oud en nieuw. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd. Vorig jaar gold tijdens de jaarwisseling ook een algeheel vuurwerkverbod. Op die manier moet voorkomen worden dat de ziekenhuizen het nog drukker krijgen.
Vorig jaar besloot het kabinet op 8 november tot een algeheel vuurwerkverbod. Ziekenhuizen waren ook toen bijzonder druk met coronapatiënten.
Het verbod zorgde ervoor dat er flink minder vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis belandden. Lange tijd leek het erop dat vuurwerk dit jaar gewoon weer afgestoken zou worden, maar nu wil het kabinet toch weten of het verantwoord is.
Frits Wester: 'Groeiende steun in Kamer'
Volgens politiek commentator Frits Wester heeft het kabinet het gemakkelijk als het OMT stevig nee zegt tegen vuurwerk: "Want dan volgt het kabinet het OMT en komt er ook dit jaar een verbod. Als het OMT geen hom of kuit geeft, moet de politiek zelf een knoop doorhakken. In de wandelgangen hoor je dat inmiddels zelfs bij de VVD de steun voor een vuurwerkverbod groeit. En dat betekent dat er een Kamermeerderheid voor zo'n verbod, steeds meer in zicht komt. Want dan zijn D66, ChristenUnie, VVD, PvdA, GroenLinks en PvdD vóór. Dat zijn samen 86 zetels. Dat maakt het voor het kabinet weer makkelijker ook dit jaar een vuurwerkverbod af te kondigen."
Minder letsel
Een groep van artsen, zorgverleners en maatschappelijke organisaties steunt een vuurwerkverbod. "Afgelopen jaarwisseling heeft het aangetoond: met een verbod heb je 75 procent minder letsel. Denk aan ogen, handen verbranden, dat soort dingen. Het medisch bewijs is geleverd, een verbod werkt", zegt Tjeerd de Faber, voorzitter van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Hij was al een voorstander van een vuurwerkverbod, maar de huidige druk op de zorg is voor hem een belangrijk extra argument.
En hij is niet de enige. Onder meer artsenfederatie KNMG, vakbond FNV Zorg en Welzijn en beroepsorganisatie NU'91, maken zich zorgen over de druk op de zorg die oud en nieuw teweeg gaat brengen. "De druk op het ziekenhuispersoneel is al enorm hoog, het is spelen met vuur als je door onverantwoordelijk gedrag nog meer vraagt van deze zorgverleners", zegt FNV Zorg en Welzijn. "We roepen iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te nemen, zowel het Rijk, als de gemeenten en de mensen zelf."
Nieuwe vuurwerkregels
Een belangrijk argument vanuit de vuurwerkbranche tegen een verbod, is dat het onbekend is hoe groot de risico's zijn. Sinds 2020 zijn de regels voor het vuurwerk aangescherpt, waardoor knalvuurwerk, vuurpijlen, single shots en al het zwaardere vuurwerk uit de categorie F3 verboden zijn. Daardoor blijft vooral siervuurwerk en licht vuurwerk, zoals sterretjes, over.
Door het verbod van vorig jaar, wordt komende oud en nieuw het eerste jaar met flink aangescherpte richtlijnen. De laatste keer dat landelijk vuurwerk werd afgestoken, in 2019, kwamen bijna 1300 vuurwerkslachtoffers binnen op spoedeisende hulp of huisartsenposten, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. 55 procent werd toen veroorzaakt door siervuurwerk, en de rest door ander vuurwerk. 81 procent van het letsel werd veroorzaakt door legaal vuurwerk.
Voorbarig
Een deel van dat (sier)vuurwerk dat letsel veroorzaakte, is nu niet meer legaal, zegt Leo Groeneveld van branchevereniging BPN. "Wat mij betreft is het heel voorbarig om nu vuurwerk te verbieden."
Volgens hem zijn de 'kwalijke producten' er nu uit, waardoor de vrees voor druk op de zorg niet terecht is. "Je hebt nu alleen nog te maken met siervuurwerk dat bij normaal gebruik gewoon veilig is."
Explosieven
Oogarts Tjeerd de Faber blijft van mening dat het anders moet. "De teneur is nu: ach, het moet kunnen. Maar het kan helemaal niet, het is niet verstandig", zegt hij. Wat hem betreft komt er dit jaar een verbod en blijft dat. "We moeten geen leken met explosieven laten werken, dan gebeuren er gewoon ongelukken."
Door de druk op de zorg is het probleem volgens hem dit jaar extra urgent. "Carnaval kan niet of wordt afgeschaald, voor de zorg", zegt hij. "Die druk gaat alleen maar toenemen, dan zou dit een stap zijn die je als overheid zou moeten nemen."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.