Half Nederland viert weer Sinterklaas en de pakjes mogen meer kosten
Wat het Sinterklaasfeest betreft, zijn we terug naar 'normaal'. 49 procent van de Nederlanders is dit jaar van plan Sinterklaas te vieren. Vorig coronajaar was dat maar 35 procent.
Dat blijkt uit een representatieve peiling onder zo'n 1000 volwassen Nederlanders, in opdracht van de website Lootjestrekken.nl. Met al die sinterklaasvierders wordt het feest dit jaar weer even groot gevierd als in 2019. Opa en oma zijn in veel gevallen ook weer van de partij.
Toch houden we nog steeds rekening met corona:
- 4 procent van de Nederlanders verwacht dat pakjesavond en kerst toch nog online gevierd zullen moeten worden.
- 35 procent is van plan Sinterklaas met de hele familie te vieren, in 2019 was dat nog 43 procent.
- 10 procent van de mensen die sint en kerst niet vieren, zeggen dat dat met corona te maken heeft.
Het weekend van de intocht van Sinterklaas is traditioneel het moment dat de meeste Nederlanders gaan lootjestrekken, weet Arjan Kuiper, oprichter van Lootjestrekken.nl. Vorig jaar waren tegen het eind van het jaar 3 miljoen lootjes getrokken. Dat zullen er dit jaar een stuk meer zijn, is zijn voorspelling. De website heeft de afgelopen weken al 40 procent meer bezoekers gehad dan in dezelfde periode in 2020.
"Mensen willen weer meer bij elkaar komen, merken we", zegt Kuiper. "Dat het kabinet soepel wil zijn en sowieso meer dan vier bezoekers thuis wil toestaan met de feestdagen sluit daar bij aan."
Sint geeft nóg meer uit
Sinterklaas mag ook best wat kosten. We geven opnieuw meer uit aan cadeaus, blijkt uit de peiling: gemiddeld 133 euro. Vorig jaar was dit 115 euro. Dat heeft mogelijk met corona te maken, zegt Kuiper. "Een compensatie voor het vele binnen zitten misschien. Hoe dan ook was voor corona het bedrag stabiel. Vorig jaar maakte het opeens een sprongetje. Dit jaar zet die verhoging door."
Het verbaast Kuiper dat de meeste Nederlanders dit jaar optimistischer zijn over het op tijd ontvangen van hun online aankopen. Hij doet de oproep toch rekening te houden met vertraging en vooral op tijd te bestellen. "Je wil niet dat alles tussen Black Friday (26 november, red.) en pakjesavond bezorgd moet worden. Dit jaar hebben we niet alleen te maken met de eindejaarsdrukte bij de pakketbezorgers. Door logistieke problemen in de transportwereld is daar bovenop ook niet alles op voorraad."