Hoe Lootjestrekken.nl begon bij de familie Kuiper uit Landsmeer
De site werd ooit bedacht door één gezin, maar inmiddels wordt Lootjestrekken.nl door miljoenen Nederlanders in december gebruikt. "We hadden nooit verwacht dat dit zó groot zou worden."
Bijna twintig jaar geleden vlogen de kinderen in de familie Kuiper, twee meiden en één jongen, uit. Eén naar Groningen, de ander naar Enschede, en de jongste, Arjan, vertrok naar Delft.
Traditie
En toen ontstond er ineens een organisatorisch probleem binnen het gezin: hoe moeten we nu lootjes trekken? "We hadden niet de tijd om allemaal terug te komen naar het huis van onze ouders in Landsmeer", blikt Arjan Kuiper (nu 47) terug. "Maar mijn ouders vonden het belangrijk om samen te komen met de feestdagen en surprises en gedichten voor elkaar te maken. Ze wilden die traditie in ere houden."
Waardoor Arjan ging nadenken: is hier een oplossing voor?
Alleen voor het gezin
Die oplossing kwam snel. Er moest een site komen, vond Arjan, waarmee je online lootjes kon trekken. Hij verdiende zijn geld toen al met het bouwen van websites voor bedrijven en richtte vanuit zijn studentenkamer Lootjestrekken.nl op.
Zijn compagnon zorgde voor 'de technische kant'. "Het zat goed in elkaar, maar was echt alleen bedoeld voor ons gezin. Slechts een paar vrienden en familieleden gingen het ook gebruiken toen ze ervan hoorden."
'Tot volgend jaar'
Ook kwam er een klein tekstje in de Volkskrant te staan. Toen ging er een balletje rollen, maar: een klein balletje. In het jaar 2001, toen de site het levenslicht zag, gebruikten in totaal een paar duizend Nederlanders Lootjestrekken.nl als alternatief voor het met de hand lootjes trekken.
Na de feestdagen ging de site weer offline, op zwart, met de melding: 'Tot volgend jaar'.
Jaar in, jaar uit
Soms, in de avonduren, onderhielden Arjan en zijn compagnon de site. En die bleef boven alles een manier voor de familie Kuiper om lootjes te trekken. Jaar in, jaar uit. Traditie.
"Ik was me niet echt bewust dat het een goudmijntje kon zijn."
Pas rond 2014 kreeg Arjan steeds meer berichten van enthousiaste lootjestrekkers. 'Wanneer gaat de site online?' Ook kwamen die berichten steeds eerder. "Het was bizar, er waren steeds meer mensen die daar in augustus al om vroegen. Augustus!"
10 miljoen lootjes
Arjan besloot al zijn energie in Lootjestrekken.nl te stoppen en zegde zijn andere bedrijf op. "Best een gok", zegt hij er nu over. "Maar ik wilde het wel een kans geven. Die site is toch een beetje mijn kindje."
Hij kwam in contact met webwinkels, die steeds populairder werden en wilden samenwerken. De site groeide en verhuisde van de zolderkamer naar een pand in Delft, met acht vaste werknemers en twee extra krachten rond de feestdagen. "Ik denk dat we nu, dit jaar, in Nederland 3 miljoen lootjes aantikken", zegt Arjan. "Met het buitenland erbij zitten we op 10 miljoen."
Het bedrijf maakte zijn ouders trots. "Mijn moeder vertelde het altijd aan iedereen die het maar wilde horen. Of niet." Hij lacht even. "Het is toch ook wel een beetje een familiebedrijf, omdat het binnen ons gezin ontstond."
Zolderkamer?
"Het is best grappig", blikt Arjan terug, "de site heeft nog steeds een zolderkamer-imago, heel veel mensen weten niet dat er een heel team achter zit."
Maar tegelijkertijd kent iedereen de site. Hoe vaak Arjan wel niet op een feestje of in de kroeg hoort: 'O, zit jíj daar achter!' "Onze mailtjes zitten in héél veel inboxen."
Hij vindt het belangrijk dat het zolderkamer-imago blijft. "Het ontwerp blijft simpel. Ik ben niet zo van de kerstboomplaatjes en de sinterklazen. Mensen moeten lootjes kunnen trekken en lijstjes invullen. Klaar. Wij zorgen dat de site optimaal werkt."
Nooit meer op zwart
De site is het hele jaar door te gebruiken. "Nu kunnen we écht niet meer op zwart. We hebben ook vriendinnengroepen die rond Valentijnsdag met z'n allen lootjes trekken, vooral als ze vrijgezel zijn. En er zijn mensen die begin van het jaar al een lootje trekken voor december, zodat ze diegene het hele jaar in de gaten kunnen houden."
Ook op andere feestdagen, zoals het Suikerfeest, of Oud en Nieuw, worden steeds vaker lootjes getrokken.
De familie Kuiper houdt het bij de sinterklaastraditie. "Mijn ouders zijn onlangs overleden, ze zijn in de 70 geworden. Zelfs toen ze al best ziek waren, hebben we gewoon lootjes getrokken op onze site, maar dan zonder surprises. We hebben het tot het laatste moment gevierd als gezin."
Nog steeds in ere
Inmiddels hebben de zussen van Arjan kinderen en blijft de familie samenkomen. Eén van die familieleden staat op het lootje dat Arjan heeft getrokken. "In principe zou ik zó kunnen kijken wie wie heeft", grijnst Arjan. Dan, serieus: "Maar dan is de lol eraf."