'Q-sjamaan' veroordeeld

41 maanden cel voor 'man met hoorns' die Capitool aanviel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP41 maanden cel voor 'man met hoorns' die Capitool aanviel
RTL

Jacob Chansley, de Amerikaan die begin dit jaar door zijn uitdossing nogal opviel bij de bestorming van het Capitool in Washington, is veroordeeld tot 41 maanden celstraf. Chansley heeft schuld bekend aan het verstoren van een bijeenkomst van het Amerikaanse parlement.

Chansley staat ook wel bekend als de Q-sjamaan vanwege zijn banden met de QAnon-beweging. Hij was ook voorafgaand aan de rellen van 6 januari geregeld bij betogingen te zien met hoorns op zijn hoofd, een beschilderd gezicht en een bontmuts die het geheel omlijstte.

Op de politiefoto die na zijn aanhouding werd verspreid, is te zien hoe hij er in het dagelijks leven uitziet:

Jacob Chansley, veroordeeld voor zijn deelname aan de bestorming van het Capitool.© AP
Jacob Chansley, veroordeeld voor zijn deelname aan de bestorming van het Capitool.

Chansley was een van de vele aanhangers van toenmalig president Trump die het Capitool binnendrongen terwijl daar de uitslag van de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Hij liet een brief achter voor vicepresident Mike Pence met de tekst: "Het is een kwestie van tijd. Gerechtigheid komt eraan."

Pedofiele satanisten

Hij zegt intussen de denkbeelden van de uiterst rechtse QAnon-beweging te hebben afgezworen. Daarbij staat een samenzweringstheorie centraal die leden van de Amerikaanse elite bestempelt als pedofiele satanisten.

Lees meer over
Bestorming CapitoolQAnonVerenigde Staten