Leerlingen en medewerkers ziek

Basisschool na basisschool sluit door coronabesmettingen: 'Er is geen enkel protocol'

Door Anneloes Prins··Aangepast:
© iStockBasisschool na basisschool sluit door coronabesmettingen: 'Er is geen enkel protocol'
RTL

Steeds meer leerlingen en medewerkers op basisscholen zijn besmet met corona. En dat leidt tot een hoop uitval. Zo worden hele klassen naar huis gestuurd en sluiten steeds meer scholen zelfs hun deuren. "Ik heb de kinderen met een bloedend hart naar huis gestuurd."

Dat het aantal besmettingen onder kinderen oploopt, is terug te zien in cijfers van het RIVM. Zo is bij kinderen van 10 tot 14 jaar het aantal besmettingen de afgelopen drie weken hard opgelopen

Voor de meeste kinderen kan zo'n besmetting geen kwaad, maar een coronabrandhaard op school geeft wel onrust. Niet in de laatste plaats omdat kinderen ook volwassenen kunnen besmetten.

Kinderen zijn 'virusfa­briek­jes', moeten de scholen dicht?
Lees ook

Kinderen zijn 'virusfa­briek­jes', moeten de scholen dicht?

Op basisschool De Flecht in het Friese Lippenhuizen heeft corona gezorgd voor een hoop besmettingen – en kopzorgen. "We hadden eerst drie, vier besmettingen in groep 3 en 4 en de dag daarna drie besmettingen in groep 7 en 8", vertelt directeur Matty Jongstra. "Vervolgens waren er twee besmettingen bij zowel groep 5 en 6 als groep 1 en 2. Dat betekende dat de school een brandhaard was."

School 'met bloedend hart' gesloten

In overleg met collega’s heeft Jongstra besloten om de school te sluiten. "Dat was een lastig besluit, waar we al drie dagen over aan het piekeren waren." Het besluit nam ze 'met bloedend hart', zegt ze. "Want je stuurt je kinderen naar huis. Maar ik denk ook nuchter: we wonen in een klein dorp. De kinderen spelen en sporten met elkaar en ook bij volwassenen liep het aantal besmettingen op."

Uiteindelijk zijn 19 van de 72 kinderen op haar school positief getest, net als vier van de tien medewerkers. "Als ik de school niet had gesloten, waren de besmettingen verder opgelopen." Uiteindelijk ging het hele dorp vrijwillig in lockdown

De leerlingen gaan goed om met de sluiting, vertelt Jongstra. "Kinderen zijn zo flexibel. Die weten: dit hebben we eerder gedaan. Het digitale onderwijs loopt inmiddels weer op rolletjes." Ook de ouders reageerden begripvol. "We hebben daar in Friesland een woord voor: mienskipssin. We gaan niet uit van problemen, maar denken samen in oplossingen."

Aanstaande maandag opent de school de deuren weer. "Zo’n 80 tot 90 procent van de leerlingen kan dan weer uit quarantaine, de andere kinderen doen online mee. We hopen dat de haard dan geblust is."

120 basisscholen gesloten

Van alle basisscholen is 2 procent tussen de herfstvakantie en vorige week gemiddeld een week dichtgegaan. In totaal zijn er zo’n zesduizend basisscholen, wat neerkomt op 120 scholen die noodgedwongen enige tijd dicht moesten.

Daarnaast heeft de helft van alle basisscholen recent één of meer klassen naar huis gestuurd, blijkt uit recente cijfers van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), de belangenvereniging voor alle leidinggevenden in het funderend onderwijs.

Corona en lerarentekort

Op de Haagse basisschool De Regenboog is het chaos, vertelt directeur Manuel Veira. Zeven van de 22 klassen zitten momenteel thuis vanwege coronabesmettingen. "Er waart hier iets rond, veel leerlingen zijn ziek. We hebben een klas waarin vier kinderen ziek waren en nu zijn daar in één klap nog negen bij gekomen. Dertien zieken dus in één klas."

"Corona komt samen met de grootste crisis die we in jaren in het onderwijs hebben gehad: het lerarentekort. Als iemand hier een neusverkoudheid krijgt en moet testen, of iemand is ziek, dan is er geen vervanger."

Veira pleit voor voorrang bij een boosterprik voor onderwijspersoneel en preventieve maatregelen op scholen. "Anderhalf jaar geleden hadden we het ene protocol na het andere, maar op dit moment is er geen enkel protocol. Er is niks, geen enkele maatregel. Zo hoeven we geen anderhalve meter afstand te houden en mogen ouders gewoon naar binnen."

Hoop frustratie

Het gebrek aan heldere communicatie vanuit de overheid zorgt bij Veira en zijn collega’s voor een hoop frustratie. "Beschrijf bijvoorbeeld hoe een veilige school eruitziet en geef een toolkit aan maatregelen. Dat geeft duidelijkheid, ook voor ouders."

Hij zou zijn school dolgraag open willen houden, maar dat gaat volgens hem gewoonweg niet door corona in combinatie met het lerarentekort. "We weten dat een lockdown werkt. Laten we dat in godsnaam doen om de besmettingsgraad naar beneden te krijgen."

Volgens het RIVM is een deel van de besmettingspiek bij kinderen te verklaren doordat kinderen onder de 12 niet gevaccineerd zijn.
Lees meer over
CoronabesmettingenCoronavirusBasisonderwijsQuarantaine