Vrees voor code zwart

Weekcijfers corona stijgen weer fors, ziekenhuizen houden hart vast

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Phil NijhuisWeekcijfers corona stijgen weer fors, ziekenhuizen houden hart vast
RTL

De weekcijfers rond Covid-19 gaan 'op alle fronten' omhoog. Dat meldt het RIVM. Er is een flinke stijging van het aantal besmettingen en een stijging van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames. Dat laatste baart veel ziekenhuizen zorgen, omdat ze vrezen voor een situatie waarbij ze patiënten moeten weigeren.

Er liggen nu meer dan 2500 coronapatiënten in het ziekenhuis. 488 op de ic's en 2052 op de verpleegafdeling. Vorige week dinsdag waren dit er nog respectievelijk 385 en 1686.

Ook het aantal nieuwe mensen dat met corona in het ziekenhuis terechtkwam nam weer toe, met 30 procent. Het aantal nieuwe ic-opnames steeg met 29 procent. Het RIVM registreerde 265 sterfgevallen en ook dat is een flinke toename.

Verschillen per regio

Er zijn regionale verschillen in de ziekenhuisopnames. In de afgelopen kalenderweek werden, afgezet tegen het aantal inwoners in de regio, de meeste patiënten met COVID-19 opgenomen in ziekenhuizen in de regio’s Limburg-Zuid, Limburg-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid en Fryslân.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Behalve het aantal ziekenhuisopnames blijft ook het aantal coronagevallen flink stijgen. Er zijn de afgelopen week 150.678 nieuwe besmettingen geregistreerd, opnieuw het hoogste aantal ooit dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in een week heeft gemeten. Het vorige besmettingenrecord werd vorige week nog gebroken. Toen waren er ruim 110.000 positieve tests. 

39 procent hoger

Het aantal positieve tests ligt ruim 39 procent hoger dan vorige week. Het is de zevende achtereenvolgende week dat het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 40 procent toeneemt. Sinds begin oktober is het aantal positieve tests vertienvoudigd.

Het cijfer van het aantal besmettingen kan deze week wel enigszins afwijken van het daadwerkelijke aantal, omdat het RIVM te maken had met een grote storing. Maar dat er een behoorlijke stijging is, is wel zeker.

Met bijna één op de vijf besmettingen (21,5 procent) zijn de 5 tot 14-jarigen de groep met de meeste positieve testen. Eén op de vier kinderen die zich lieten testen, was positief. Het RIVM zegt net als eerder het OMT dat er nog geen maatregelen zouden moeten komen, die specifiek op kinderen gericht zijn.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Meestal duurt het een tijdje voordat een besmetting ook leidt tot een ziekenhuis- of ic-opname. De gevolgen van het huidige hoge aantal besmettingen voor ziekenhuizen zijn dus nog niet te zien. Maar het lijkt op basis van voorgaande periodes aannemelijk dat de druk op ziekenhuizen de komende dagen zal toenemen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte juist vandaag bekend dat een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen er niet meer in slaagt om alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Inmiddels lukt het veertien ziekenhuizen niet meer om deze zogenoemde ‘kritieke planbare zorg’ altijd op tijd te verlenen. Afgelopen donderdag ging het nog om twaalf ziekenhuizen.

Code zwart dichtbij?

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) gaf gisteren aan dat code zwart dichtbij is, omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen en personeel uitvalt door corona of de werkdruk. Bij 'code zwart' kan er helemaal geen reguliere ziekenhuiszorg meer worden uitgevoerd. Alleen acute zorg wordt dan nog verleend.

Vrees voor code zwart, maar hoe dichtbij is dat echt?
Lees ook

Vrees voor code zwart, maar hoe dichtbij is dat echt?

Zorgminister Hugo de Jonge en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers zeiden eerder deze week dat de ziekenhuizen momenteel nog ver verwijderd zijn van het code zwart scenario. Toch zijn enkele ziekenhuizen bezig met voorbereidingen op een situatie waarbij zogenoemde triage plaats moet vinden. Zorgverleners bepalen dan welke patiënten wel en welke geen zorg krijgen.

Waarschuwing voor nieuwe maatregelen

Pas volgende week zal volgens het RIVM duidelijk zijn of de laatste coronamaatregelen, zoals het mondkapje in openbare ruimtes, de cijfers kunnen remmen. Wat wel duidelijk is, is dat de cijfers moeten dalen, anders zullen nieuwe maatregelen nodig zijn, zegt Ernst Kuipers. 

Demissionair premier Rutte deed eerder deze week een dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de basismaatregelen. Anders kan het kabinet het zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende 'weegmoment' gepland staat.

Rutte: als het nodig is aarzelen we geen seconde om maatregelen te nemen
Lees meer over
RIVMCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandLink in bio