'Duizenden burgers getroffen door zwarte lijst Belastingdienst'
De 'zwarte lijst' die de Belastingdienst hanteerde, heeft duizenden mensen financiële problemen opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van accountantsbureau PwC naar het eerste deel van deze zogeheten FSV-lijst. Veel mensen werden daarop gezet zonder dat er bewijs was voor fraude of andere misstanden.
Bij 750 huishoudens die op de lijst kwamen, zette de Belastingdienst toeslagen zonder aanwijsbare reden stop, schrijft NRC, dat het onderzoek inzag. Duizenden anderen werden onder verscherpt toezicht geplaatst, waardoor ze in financiële onzekerheid kwamen.
FSV-lijst
Begin vorig jaar werd al door RTL Nieuws en Trouw onthuld dat de Belastingdienst sinds 2014 met de zogenoemde Fraude Signalerings Voorziening (FSV) werkte, en zelfs al vanaf 2001 met een voorloper. Burgers kwamen in het registratiesysteem terecht door 'vermoedens' of 'signalen' van fraude. Het groeide uit tot een register met honderdduizenden namen.
Mensen konden bijvoorbeeld door tips van ex-partners op de lijst belanden, of soms ook als ze zelf een belletje pleegden naar de Belastingdienst met vragen over de eigen toeslagen.
Genelva Hendrison uit Rotterdam kreeg kreeg grote problemen, toen bleek dat ze op de zwarte lijst stond. "Ik voelde me behandeld als een crimineel", vertelde ze eerder aan RTL Nieuws:
Het systeem werd begin vorig jaar halsoverkop uit de lucht gehaald nadat een rapport vernietigend over de werkwijze had geoordeeld. Wat tot nu toe nog niet duidelijk was, is welke gevolgen een plekje op de lijst voor burgers had. Dat komt nu wel naar voren uit het rapport van PwC, dat volgens NRC al weken op het ministerie van Financiën circuleert, maar nog niet naar de Kamer is gestuurd.
Bewijsstukken
Wie op de lijst kwam, moest soms bewijsstukken aanleveren om het recht op toeslag te onderbouwen. Werd er één fout gemaakt, dan werd de toeslag stopgezet. Bij anderen gebeurde dat op het moment dat ze op de lijst belandden, zonder dat er onderzoek werd gedaan.
Ook bevatte het register soms gevoelige zaken als etniciteit en nationaliteit, medische gegevens, justitieel verleden en huurcontracten. Het bleek ook vrijwel onmogelijk om van de lijst af te komen, voor wie er eenmaal op stond.
Klein deel van totaal
Het toezichtsteam van de Belastingdienst dat zich bezighield met de dossiers en door PwC onderzocht werd, is overigens niet het fraudeteam dat berucht werd vanwege de toeslagenaffaire. De groep die is onderzocht, vormt daarbij nog maar een klein deel van het totaal. Ook moet nog blijken of de burgers die in de problemen kwamen al kunnen rekenen op compensatie.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.