Tegenstellingen in samenleving

Burgemeesters werken aan langetermijnplan tegen polarisatie: 'Virus gaat niet weg'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPBurgemeesters werken aan langetermijnplan tegen polarisatie: 'Virus gaat niet weg'
RTL

De burgemeesters van de veiligheidsregio's werken aan een langetermijnstrategie om polarisatie in de samenleving tegen te gaan. Door het coronavirus ziet het Veiligheidsberaad steeds grotere tegenstellingen tussen mensen. "Je moet een strategie hebben. Het virus gaat niet helemaal weg en krijgt een vaste plaats in ons leven."

De burgemeesters merken steeds meer spanningen in de samenleving. Dat vertelde Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, vanavond.

'Kleine groep aanjagers'

Hoe de langetermijnplanning om polarisatie tegen te gaan eruitziet is nog niet helemaal duidelijk. Bruls wil in elk geval niet met de 'kleine groep aanjagers' in discussie, maar alleen in gesprek met de grote meerderheid die wel vatbaar is voor argumenten.

"Stop daar je energie in. Die andere mensen zijn niet bereid te luisteren en zijn dus ook niet te overtuigen. Juist door het midden te versterken, ligt de kracht en de oplossing. Dan wordt de groep radicalen vanzelf weer klein", verwacht Bruls.

Tegenstanders zetten de toon in coronadebat: 'Stille meerderheid hoor je niet'
Lees ook

Tegenstanders zetten de toon in coronadebat: 'Stille meerderheid hoor je niet'

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is polarisatie al een paar jaar aan de gang. "Sociale media hebben hierin een enorme aanjagende en vergiftigende rol. Die media moeten niet worden gebruikt voor opruiing en vuilspuierij", zegt hij.

Rellen in Rotterdam

Dat ophitsen via bijvoorbeeld het platform Telegram resulteerde in steden als Rotterdam in rellen. "Afgelopen weekeinde is het gelukkig goed gegaan", zegt Grapperhaus. Hij vindt dat opruiers niet alleen strafrechtelijk moeten worden vervolgd, maar ook moeten opdraaien voor de schade die zij hebben veroorzaakt.

Polarisatie kost de politie heel veel inspanning, zegt politiechef Martin Sitalsing van de eenheid Midden-Nederland. Hij schoof bij het Veiligheidsberaad aan. Het raakt bovendien de neutraliteit van de politie, zegt hij.

Neutraliteit politie

"Die neutraliteit, dat voor ons een groot goed is, komt ter discussie te staan omdat de politie door radicale groepen wordt gezien als een symbool van het overheidsbeleid. Dat maakt het complex", zegt Sitalsing. "Wij willen een politie voor iedereen zijn en zo objectief mogelijk optreden."

Volgende week komen de burgemeesters opnieuw samen om een ander onderwerp uit te diepen. Later vormen al deze bijeenkomsten de basis voor een langetermijnstrategie tegen corona.

Lees meer over
Hubert BrulsVeiligheidsregio'sVeiligheidsberaadMens & MaatschappijSamenlevingNederland