Feestdagen op komst

Vaccinatiekampioen Portugal scherpt coronaregels weer aan: 'Spelen op safe'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPVaccinatiekampioen Portugal scherpt coronaregels weer aan: 'Spelen op safe'
RTL

Portugal heeft de hoogste vaccinatiegraad ter wereld, maar besluit vanaf vandaag toch weer in te grijpen met aangescherpte maatregelen nu de coronabesmettingen weer oplopen. Bang voor rellen zijn ze niet. "We voorzien geen sociale onrust zoals in Nederland."

In Portugal moeten mensen nu weer een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien in bars, restaurants, nachtclubs, verzorgingstehuizen en bij evenementen. Voor toeristen die per vliegtuig aankomen is een test ook verplicht, gevaccineerd of niet.

Daarnaast keert het mondkapje verplicht terug in binnenruimten en is thuiswerken verplicht in de eerste week van januari. Dit om de virusverspreiding vlak na de feestdagen preventief in te dammen, maakte minister-president António Costa vorige week bekend. "Portugal is geen eiland", zei hij onder meer.

Toch weer regels

Toch zijn het allemaal regels waarvan de Portugezen definitief af dachten te zijn. Het land loopt immers wereldwijd voorop met vaccineren: liefst 98 procent van de mensen van 12 jaar en ouder zijn gevaccineerd, en bijna 87 procent van de totale bevolking.

Militair maakt Portugal wereldkampioen vaccineren: 'Kies geen politicus'
Lees ook

Militair maakt Portugal wereldkampioen vaccineren: 'Kies geen politicus'

Maar sinds begin november loopt het aantal besmettingen weer gestaag op in het Zuid-Europese land. Van gemiddeld zo'n duizend nieuwe meldingen per dag, naar gemiddeld bijna drieduizend per dag in de afgelopen week, op een bevolking van 10,3 miljoen mensen. Onder de nieuwe infecties zitten veel ongevaccineerde kinderen en jongeren.

Dankzij de zeer hoge vaccinatiegraad valt het aantal ziekenhuisopnames voorlopig nog mee (gemiddeld 523 afgelopen week, tegenover 326 begin deze maand), net als het aantal sterfgevallen (gemiddeld 13 afgelopen week, 3 begin november).

Ziekenhuizen op omvallen

"Qua vaccinaties en groepsimmuniteit zitten we goed", zegt de Portugese viroloog Pedro Simas van het Instituto de Medicina Molecular (IMM) in Lissabon tegen RTL Nieuws. "Maar we spelen gewoon op safe. De Portugezen hebben nog in hun geheugen staan hoe de ziekenhuizen begin dit jaar de stroom aan coronapatiënten niet aankon."

Begin dit jaar vielen dagelijks honderden coronadoden in Portugal en ambulances stonden in de rij voor het ziekenhuis. Simas: "Die herinnering is nog erg levendig en vers. We voorzien door deze nieuwe regels geen sociale onrust zoals in Nederland."

"Qua vaccinaties en groepsimmuniteit zitten we goed."

Los van de nieuwe regels zet ook Portugal in op de derde coronaprik. Inmiddels zijn bijna 1,2 miljoen boosterprikken gezet (11,3 procent van de bevolking).

Simas: "Boosters zijn enorm belangrijk als je ook het aantal infecties in een samenleving omlaag wilt krijgen, kijk maar naar Israël. We zijn hier in Portugal de laatste weken volop mee bezig. 65-plussers kunnen al een booster krijgen, de meest kwetsbare mensen krijgen voorrang."

'Het schrikt mensen af'

Voor ondernemers in Portugal zijn de nieuwe coronamaatregelen toch weer een domper, vertelt Ido Itshayek. De Nederlander runt sinds 2012 een restaurant in Albufeira. "Het voelt tegenstrijdig. Ik begrijp het wel, maar ze hebben gezegd dat het normale leven weer zou terugkeren bij een hoge vaccinatiegraad. Als dat achteraf niet zo blijkt te zijn, is het moeilijk om daar mee om te gaan."

Want de nieuwe regels brengen ook de onzekerheid terug voor ondernemers. Itshayek: "Je gaat een beetje terug in de tijd. Het schrikt de mensen hier af: ze zijn nu misschien weer banger om ergens naartoe te gaan."

"Je gaat een beetje terug in de tijd."

Dit terwijl Portugese ondernemers niet zoals in Nederland gebruik kunnen maken van langlopende steunmaatregelen van de overheid. Itshayek: "We hebben in 2020 wel enige compensatie gehad, maar niet zoals in andere landen. Logisch ook, want Portugal is een relatief arm land."

Toch is hij momenteel blij dat hij op dit moment in Portugal zit. "Ik begrijp dat de maatregelen in Nederland een stuk heftiger zijn. Maar we weten niet of het hier ook weer gaat veranderen."

Lees meer over
CoronavirusCoronavaccinOmikronFeestdagenOndernemersPortugal