Succesvolle aanpak

Israël 'boostert' zich uit de coronacrisis, nu ook vijfjarigen geprikt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP/UPIIsraël 'boostert' zich uit de coronacrisis, nu ook vijfjarigen geprikt
RTL

Terwijl wij hier in Nederland wanhopig worden van het oplopende aantal besmettingen en de nieuwe coronamaatregelen, zijn er ook landen waar ze de coronacrisis goed lijken te bedwingen. Vooral Israël is succesvol. Wat we daarvan kunnen leren? Snel en streng optreden. En prikken maar.

In Israël gaan ze beginnen met het prikken van kinderen onder de 12. Een panel van gezondheidsexperts heeft deze week groen licht gegeven voor het prikken van de 5 tot 11-jarigen. Na de VS gaat geen land in de wereld nu al zo ver.

Voorloper

Vanaf het allereerste moment loopt Israël voorop, ziet Midden Oosten-correspondent Olaf Koens. "Als eerste land zijn ze al vroeg begonnen met een grootschalige vaccinatiecampagne. En ze zijn afgelopen zomer als eerste begonnen met het uitdelen van booster-vaccinaties. Het begon alleen voor zorgmedewerkers en ouderen, later voor iedereen", aldus Koens.

Hij vervolgt: "Toen we daar in augustus voor RTL Nieuws een verhaal over maakten, was de rest van de wereld nog sceptisch over de boostervaccins. Maar in Israël constateerden ze toen al dat de bescherming van vaccins na verloop van tijd simpelweg verslapt, en er dus moet worden bijgeprikt. Je zou kunnen zeggen dat ze een aantal maanden vooruitlopen op de rest."

Verslag van Olaf Koens:

Israël is deze zomer al begonnen met de eerste met de boosterprikken.

De rest van de wereld volgt schoorvoetend. Al speelt mee dat als je laat begint te vaccineren, je ook later die derde prik moet geven. Nederland wil nu vanaf 6 december een boosterprik geven aan alle 60-plussers, aan 18-plussers die in een zorginstelling wonen. Ziekenhuispersoneel kan vanaf volgende week die derde prik halen.

Redding Israel

"Het derde vaccin, de booster, heeft Israël gered. Daar is geen enkele twijfel over", zegt een van de belangrijkste gezondheidexperts van het land, Gabriel Barbash tegen Deutsche Welle

Man krijgt in Israël tweede boosterprik.© ANP / Associated Press
Man krijgt in Israël tweede boosterprik.

In de grafiek hieronder is te zien dat het aantal besmettingen als gevolg van die boosterprik nu weer heel hard naar beneden gaat. Na een sterke opleving die begon deze zomer. De derde piek werd veroorzaakt door opkomst van de besmettelijke deltavariant van het coronavirus. Maar de trend is dus weer omgebogen.

Ruim vier miljoen Israëliers hebben nu al die derde prik gehad, op een bevolking van negen miljoen. Er is overigens een keerzijde; in de door Israël bezette Palestijnse gebieden had de bevolking lang geen toegang tot vaccins. Dat begint nu te komen. Al heeft volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO daar nog maar 50 procent van de te vaccineren mensen tenminste een prik gehad.

Epidemioloog Barbash erkent dat ook de booster uiteindelijk aan effectiviteit zal inboeten. "We zullen waakzaam moeten zijn. Maar ik denk dat het leven teruggaat naar normaal, naar een nieuw normaal. Want we gaan de mondkapjes nog niet opgeven. Die blijven verplicht in gesloten ruimtes."

Strengere regels

Daarmee komen we bij de volgende peiler onder het Israëlische coronabeleid. De regels zijn strenger dan bij ons, zegt Koens.

"Een lockdown is daar ook echt een strenge lockdown. Toen ik er afgelopen zomer was waren de mondkapjes net afgeschaft, maar die zijn snel weer ingevoerd toen het weer fout ging. Om het land binnen te komen moest ik zelfs een bloedtest doen. Nu moet je zelfs als gevaccineerde twee pcr-testen doen voor je naar binnen mag", zegt Koens.

QR-code

Uiteraard geldt in Israël de zogenaamde greenpass, oftewel de QR-code in combinatie met een identificatiebewijs, die op veel plekken moet worden getoond. De aanpak van de overheid kan op goedkeuring rekenen van de meerderheid van de Israeliërs, al is er ook een groep die niks van vaccinaties wil weten.

Het gaat in Israël dus weer de goede kant op en gezondheidsexpert Barbash zegt tegen Deutsche Welle: "Vanwege de snelheid van vaccineren zijn we een soort van laboratorium voor de hele wereld. Wij ervaren wat de wereld ervaart, maar dan eerder dan landen in Europa, of de VS."

De Israëlische wetenschappers gaan nu onderzoeken hoe lang de booster zorgt voor een effectieve bescherming. Misschien wel zo verstandig als OMT’s en regeringen van andere landen aandachtig meekijken.

Lees meer over
VaccinatieCoronabesmettingenIsraël