Zij willen geen boosterprik: 'Ik vertrouw de overheid en het vaccin niet meer'
Het vertrouwen in het coronabeleid is tot een dieptepunt gedaald, blijkt uit de nieuwste cijfers. Het halen van een boosterprik is voor lang niet alle gevaccineerden een vanzelfsprekendheid. Mira, Floor en Cornelis zijn wel gevaccineerd maar willen geen booster. "Ik wil niet meer meedoen aan dit beleid."
Mira: 'Ik ben geen vaccinweigeraar, wel een QR-weigeraar'
Mira van der Veen is geen vaccinweigeraar. "Ik heb twee prikken van Pfizer gehad, maar ben wel een QR-weigeraar. Vrijheid mag niet afhankelijk zijn van een groen vinkje. Ik vind dat iedereen vrij moet zijn in de keuze om wel of geen prik te halen. Maar de boosterprik maakt het steeds meer duidelijk dat mensen die niet gevaccineerd zijn veel minder vrijheden krijgen dan gevaccineerden."
Daardoor groeit de tweedeling in onze samenleving, vindt Mira. "Ik wil daar niet aan meedoen. Ik heb daarom voor mezelf besloten niet de derde prik te halen. Niet omdat ik tegen vaccineren ben, wel tegen de dwang erachter."
Minder vrijheden
"Dat betekent dus dat ik straks minder vrijheden heb als ik bijvoorbeeld door Europa reis. Dat is dan maar zo. Ik ga geen derde prik halen om meer vrijheden te krijgen. Ik wil niet leven in zo'n wereld en ik vind dat we in opstand moeten komen tegen die QR-codedwang."
Mira vervolgt: "Neem mijn dochter van 17 jaar. Zij is een sociaal meisje, met oog voor de wereld, en ze wil geen vaccin omdat nog niet precies duidelijk is wat dat doet met je gezondheid. Dat is haar goed recht. Maar ze werd - toen ze bij de McDonald's een koffietje wilde doen op het terras - op een heel nare manier weggeveegd. Behoorlijk overstuur kwam ze thuis."
Mira vindt dat niet goed. En ze vraagt zich ook af waar het stopt. "Na de derde prik komt er een vierde, een vijfde. Waar stopt het? En ondertussen zit het overgrote deel van Afrika nog zonder prik. Het houdt voor mij op. Ik roep iedereen op te doen waar hij of zij zelf achter staat; maar doe het vooral voor jezelf en wees wat liever voor elkaar."
Floor: 'Ik heb een gezond en sportief lichaam; dat heeft geen booster nodig'
Floor Koppejan: "Ik ga denk ik geen boosterprik halen. Waarom? Ik heb twee vaccinaties, maar die haalde ik niet zozeer voor mezelf. Ik heb een gezond en sportief lichaam en ben niet bang voor het virus. Ik heb me laten vaccineren om de samenleving weer open te krijgen. Om weer een normaal leven te krijgen."
Ondernemers die hij goed kent, zijn hard geraakt omdat ze moesten sluiten tijdens de lockdown. "Het vaccin zou ons weer meer vrijheid en een normaler leven moeten geven. Maar nu zitten we weer in een avondlockdown en is de horeca weer 's avonds dicht."
Losgeslagen
Met de boosterprikken, het coronatoegangsbewijs en de steeds verdergaande regels is de overheid losgeslagen, vindt Floor. "Ik geloof niet in deze weg en ik wil daar ook niet zomaar aan meedoen. Vandaar mijn argwaan tegen de boosterprik. Ik geloof niet dat boosteren de oplossing is. Het is makkelijker voor een overheid om meer macht naar zich toe te trekken dan die weer op te geven. Ik ben voor een kleine, krachtige overheid, maar als ik nu ook weer lees dat kinderen gevaccineerd kunnen gaan worden denk ik wel, waar zijn ze mee bezig?"
Floor staat zelf voor de klas op een mbo en heeft kleine kinderen. "Kinderen worden bijna nooit ziek van corona. Dat ze nu met mondkapjes op de gang rondlopen is toch waardeloos. Ik vind dat de overheid vol moet inzetten op meer ventileren. En effectiever vaccineren. Geef de ouderen en kwetsbaren een derde prik en ga meer prikken in de arme landen. Dat lijkt mij veel daadkrachtiger."
Vertrouwen daalt
Uit het gedragsonderzoek van het RIVM blijkt dat nog maar 16 procent positief is over het coronabeleid. Nog niet eerder hadden zo weinig Nederlanders vertrouwen in de corona-aanpak van het (demissionaire) kabinet. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 46.000 Nederlanders.
Van de ondervraagden die negatief zijn over de corona-aanpak vindt 71 procent dat er (veel) te weinig maatregelen zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. De vragenlijst is afgenomen tussen 24 en 28 november.
Cornelis: 'Mijn vertrouwen in de overheid en het vaccin zijn weg'
Cornelis Splinter (74 jaar) is helder: "Ik wil geen boosterprik." De reden is een combinatie van geen vertrouwen meer hebben in de voorlichting van de overheid en het principiële standpunt dat hij tegen vaccinatiedwang en de QR-code is.
"Ik twijfel nog een beetje omdat het op mijn leeftijd wel een gokje blijft om de prik niet te nemen. Maar mijn vertrouwen in het coronabeleid is weg en daarmee ook het vertrouwen in het vaccin. En als Rutte en De Jonge gaan dwingen met een vaccinplicht is de keuze snel gemaakt."
Waarom zijn vertrouwen weg is? "Het is al zo lang bekend dat aerosolen een rol spelen bij de verspreiding van corona, maar in Nederland is dat pas een jaar later of zo toegegeven. Er wordt nog altijd gehamerd op handen wassen, terwijl er bijna geen besmetting via voorwerpen is. En waarom heeft de Tweede Kamer tegen een plan gestemd voor meer salaris voor verpleegkundigen terwijl de zorg meer handen nodig heeft?"
Vertrouwen in vaccins
Ook zijn vertrouwen in het vaccin is verdwenen. Het is voor Cornelis totaal onduidelijk of die vaccins nou eigenlijk wel goed werken en hij vraagt zich af: moet hij straks elk halfjaar een prik? "Ik begin heimelijk te hopen dat ik corona oploop en zo zelf een betere immuniteit opbouw. Maar ja, ik ben 74 en zit in de gevarenzone, al ben ik niet dik."
Dan de QR-code, die sluit mensen uit en dat hoort niet thuis in ons land, vindt Cornelis. Zelf heeft hij daarom geen code, terwijl hij wel gevaccineerd is. "Ik ben bang dat de QR-code niet meer weg gaat, ook al is de pandemie voorbij. Ik weet het niet zeker, maar dat is mijn vermoeden."