Rutte: kabinet krijgt 4 nieuwe ministers, geen afspraak over aantal vrouwen
Het nieuwe kabinet krijgt vier nieuwe ministersposten: Klimaat en Energie, Natuur en Stikstof, Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening en Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Dat heeft formateur Mark Rutte zojuist bekendgemaakt. De VVD krijgt 8 ministersposten, D66 krijgt er 6, het CDA 4 en de ChristenUnie krijgt er 2.
Het nieuwe kabinet krijgt 9 staatssecretarissen. De VVD krijgt er 3, ook D66 krijgt er 3, het CDA krijgt er 2 en de ChristenUnie 1.VVD-leider Rutte wordt de nieuwe premier. D66, CDA en ChristenUnie krijgen allen een vicepremier.
Man-vrouwverdeling
Rutte zei dat er geen afspraken tussen de partijen waren gemaakt over het aantal vrouwen in het kabinet. Eerder werd gemeld dat het de bedoeling was dat er een gelijke man-vrouwverdeling zou zijn in de nieuwe ministersploeg.
De VVD-leider zei dat de meeste namen voor nieuwe bewindspersonen al wel bij hem bekend waren, maar daar wilde hij geen uitspraken over doen. Ook niet over welke partij welk ministerie zou gaan leiden.
Rutte ontmoet de nieuwe ministerskandidaten in de week van 3 januari. Hij zei te verwachten de week daarna het nieuwe kabinet te laten beëdigen.
Nieuwe ministers bij ministeries
De nieuwe minister voor Natuur en Stikstof komt bij het ministerie van Landbouw. Op het ministerie van Sociale Zaken komt een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Op dat ministerie verdwijnt de staatssecretaris.
Ook komt er een staatssecretaris voor Mijnbouw bij het ministerie van Economische Zaken. Die bewindspersoon gaat zich bezighouden met de aardbevingsproblematiek in Groningen.
Bij Binnenlandse Zaken wordt de portefeuille van de staatssecretaris die nu belast is met onder meer het bestuur in de Cariben uitgebreid met digitalisering. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap krijgt er ook een staatssecretaris bij, voor Cultuur en Media.
Eerder maakten de coalitiepartijen al bekend te komen met een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en voor Klimaat en Energie.
Formeel aangesteld
Rutte werd gisteren door de Tweede Kamer formeel benoemd tot formateur. Daardoor kon hij beginnen met het formeren van een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het is gebruikelijk dat de leider van de grootste partij benoemd wordt tot formateur, en vervolgens premier wordt.
Maandagavond werden de leiders van de coalitiepartijen het eens over een regeerakkoord. Dinsdag stemden de coalitiefracties met het akkoord in en woensdag werd het gepresenteerd door de leiders van de nieuwe coalitiepartijen. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het coalitieakkoord.
Kaag en De Jonge
De komende weken worden de nieuwe bewindspersonen gezocht. Naast Rutte als premier, is alleen duidelijk dat Hoekstra terugkeert in het kabinet. Dat zal niet op het ministerie van Financiën zijn. Die post gaat naar de één na grootste partij, D66.
Verder vragen veel mensen zich af of D66-leider Kaag in het kabinet zal plaatsnemen en of Hugo de Jonge terugkeert als bewindspersoon.