Seks buiten huwelijk en werken op vrijdag: VAE doen afstand van islamitische wetten
Het weekend helemaal verplaatsen naar een ander moment in de week. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben het gedaan. Daarbij zijn er gisteren nog een aantal wijzigingen op het gebied van eten en seks doorgevoerd. De VAE lijken daarmee een van de modernere landen in de regio. Al betekent dat niet dat het hier gaat om een nieuwe democratie.
De VAE, het land waar de grote steden Abu Dhabi en Dubai liggen, is een land waar veel wetten gebaseerd zijn op de islam. Denk aan het strikt volgen van de ramadan, het vooral niet eten van varkensvlees en strenge regels wat betreft seks en het huwelijk.
Tegelijkertijd is de VAE een land van de allerrijksten. Opgespoten eilanden voor de kust van Dubai, een pretpark midden in de woestijn en hoge woontorens voor vooral veel buitenlandse expats. En juist die buitenlanders spelen een grote rol bij de aanpassingen.
Later meer over waarom. Eerst: om welke aanpassingen gaat het precies? Om te beginnen is het nu niet meer verboden om in het openbaar te eten tijdens de ramadan, de jaarlijkse periode waarin moslims vasten.
Seks buiten het huwelijk toegestaan
Een andere verandering: seks buiten het huwelijk is niet meer strafbaar. Dan moet je dus niet alleen denken aan vreemdgaan, maar vooral ook aan de mogelijkheid om seks te hebben vóór het huwelijk. Met je vriendje of vriendinnetje bijvoorbeeld. En als je als niet-getrouwd stel een kind krijgt, kan je dat voortaan officieel laten registreren.
Het woord vreemdgaan viel al even. Wie zijn partner (lees: vrouw) tot voor kort betrapte op overspel en vervolgens de partner of minnaar vermoordde, kon rekenen op slechts een lichte celstraf. Maar die straffen zijn verzwaard.
Weekend verplaatst
Tot slot: het weekend. Naar islamitisch gebruik, was die altijd op vrijdag en zaterdag. Dat is nu zaterdag en zondag, zoals in de meeste westerse landen gebruikelijk is. Dat betekent niet dat moslims niet meer bij het belangrijke vrijdaggebed kunnen zijn. De werkweek is meteen verkort naar 4,5 dagen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook de vele niet-islamitische buitenlandse gastarbeiders in het land zijn voortaan op vrijdagmiddag vrij. Een langer weekend dus. Tegen persbureau Reuters zegt een gastarbeider uit India: "Ik ben er blij mee. Nu kan ik meer tijd doorbrengen met familie. Daarbij is het goed voor de productiviteit op werk."
Land van buitenlanders
Of de lokale, islamitische bevolking van de VAE het daarmee eens is? "Dat is lastig inschatten", zegt Arabiste Dafne van Baarle. "85 tot 90 procent van de bevolking komt namelijk uit het buitenland. Veel lokale Emirati’s zullen waarschijnlijk denken: 'Onze leiding heeft dit bedacht en we begrijpen het.' Juist omdat het dus een land van buitenlanders is. Daarbij houden gelovige Emirati’s de mogelijkheid om op vrijdagmiddag naar de moskee te gaan."
Waarom zijn de wijzigingen eigenlijk doorgevoerd? De autoriteiten zeggen zelf dat door vooral het weekend op te schuiven, het land meer gelijkloopt met belangrijke handelspartners. Zo zou de economie worden versterkt.
Maar het hoge percentage buitenlanders lijkt ook mee te spelen. Aagje Bais en Bob Sorensen, een Nederlands echtpaar dat in Dubai woont, merken dat. "Het is hier voor ons al heel fijn leven. Met deze maatregelen wordt het voor buitenlanders natuurlijk nog aantrekkelijker om in de Emiraten te komen wonen."
Schipperen met de oppas
Voor het echtpaar verandert er wel het een en ander. "Het wordt bijvoorbeeld even schipperen met de oppas, die normaal gesproken op vrijdag vrij was. En de schoolroosters gaan om, want nu zal er les worden gegeven op vrijdag in plaats van op zondag."
"Maar dat is waarschijnlijk snel geregeld. Bovendien is de verplaatsing van het weekend qua werk juist in ons voordeel." Aagje werkt namelijk in de zorg en dat gaat sowieso 24/7 door en Bob heeft onder meer een eigen bedrijf. "Ik doe veel zaken met Europa. Daarom is het juist fijn dat het weekend gelijkloopt", zegt hij.
Ook bedrijven, banken en beurzen in Europa zullen blij zijn. "Normaal sloten de deuren hier in de VAE om 5 uur op donderdag", zegt Bob. "Dat is nu 5 uur op vrijdag, wat in Europa ook nog gewoon een beursdag is."
VAE is geen Zweden
De wijzigingen, bijvoorbeeld over eten en seks, klinken allemaal heel leuk en modern. Maar de VAE zitten niet meteen in de categorie Zweden qua moderne regels en mensenrechten. "Kijk maar naar de wijzigingen die er nu gekomen zijn", zegt Arabiste Van Baarle. "Het is geen democratisch besluit. De VAE zijn namelijk een strak en streng geleide monarchie."
Ook in 2022 kan nog lang niet alles. "Homoseksualiteit is bij wet nog steeds verboden. En ook op sociaal-cultureel gebied is het nog lang niet geaccepteerd. Daarbij hanteert het land op het gebied van alcohol een zero-tolerancebeleid. Word je gepakt als je dronken bent, dan krijg je een fikse straf."
'Goed leven'
En dan is (het gebrek aan) vrije pers nog niet eens genoemd. Kortom, de VAE waren geen, en worden geen democratie. Toch zijn Van Baarle en het Nederlandse stel Aagje en Bob het erover eens: "Als je je aan de regels houdt, is het als buitenlander goed leven in de VAE."