Miljarden voor bouw wegen en huizen? 'Regel dan ook goede arbeidsvoorwaarden'

De ambitieuze plannen van het nieuwe kabinet vallen in het water als er geen aandacht is voor de mensen die ze moeten uitvoeren. Daarvoor waarschuwt vakbond FNV. "We lopen tegen schrale voorstellen aan en moeten knokken voor iedere cent."
Miljarden euro's trekt Rutte-IV komende jaren uit om meer huizen te bouwen, voor het onderhoud van wegen en voor de energietransitie. "Daar zijn mensen voor nodig. Dan heb je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden nodig. We zien juist het omgekeerde", zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Het gevoel van urgentie lijkt te ontbreken."
Verleiden
"Je moet jongeren verleiden om te kiezen voor beroepen waar schreeuwend behoefte is aan vakmensen", vervolgt hij. In de metaal en techniek dreigen nu al personeelstekorten. "Maar in deze sector zijn mensen al tijden aan het staken omdat ze geen goede arbeidsvoorwaarden kunnen krijgen."
Verder breekt de FNV een lans voor hogere beloning en personeelsuitbreiding voor ambtenaren bij gemeenten, provincies en overheidsdiensten als het UWV en de Belastingdienst. Het nieuwe kabinet belooft te werken aan een overheid die betrouwbaar, dienstbaar en dicht bij de burgers is. "Maar er wordt met geen woord gerept over de medewerkers die dat moeten waarmaken."

Te mager
De verhoging van het minimumloon – dat in de kabinetsplannen 7,5 procent omhoog gaat – vindt de FNV ook te mager. Volgens de vakbond had dit veel eerder moeten gebeuren en is het 'volstrekt onvoldoende' om de achterstand in te lopen en de armoede serieus terug te dringen.
Afgelopen weken kwam ook veel kritiek op het voornemen van het nieuwe kabinet om het minimumloon wel te verhogen maar de AOW niet. Elzinga is daar duidelijk over: "Dat is onaanvaardbaar." De vakbond vindt dat gepensioneerden er komende jaren ook op vooruit moeten gaan.
Koopkracht
De koopkracht is sowieso een punt van zorg voor de vakbond. Die stijgt komende jaren nauwelijks. De FNV roept het kabinet op daar iets aan te doen door de belasting voor gewone werknemers te verlagen en grote vermogens zwaarder aan te slaan.