Verkiezingsnederlaag ongedaan maken

Trumps advocaat Giuliani gedagvaard om bestorming Capitool

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTrumps advocaat Giuliani gedagvaard om bestorming Capitool
RTL

De commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool heeft Rudy Giuliani gedagvaard. Deze advocaat van oud-president Donald Trump moet documenten overhandigen en tijdens een hoorzitting een verklaring afleggen. Hij probeerde mogelijk de verkiezingsnederlaag van Trump juridisch ongeldig te maken.

Een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoekt de bestorming van het Capitool door aanhangers van de voormalige president Donald Trump.

Informatie verzamelen

Al meerdere partijen zijn gedagvaard. Zo waren vorige week Twitter, Facebook-moeder Meta, YouTube en onlineprikbord Reddit aan de beurt. Deze bedrijven moeten gegevens afstaan over de bestorming van het Amerikaanse Capitool.

Team Trump geeft persconferentie bij afgelegen tuincentrum, naast sekswinkel
Lees ook

Team Trump geeft persconferentie bij afgelegen tuincentrum, naast sekswinkel

Gisteren werd duidelijk dat ook Trumps advocaat en bondgenoot Giuliani, voormalig burgemeester van New York, dus een dagvaarding op de mat krijgt. Dat geldt ook voor twee andere advocaten en een politiek adviseur van Trump, Boris Epshteyn.

'Theorieën over verkiezingsfraude'

De commissie eist dat de adviseur en advocaten documenten overhandigen en begin volgende maand tijdens een hoorzitting in het parlement verschijnen. Bennie Thompson, de voorzitter van de commissie, zei te verwachten dat iedereen die gisteren gedagvaard is aan het onderzoek zal meewerken.

"De vier mensen die we vandaag hebben gedagvaard, hebben ongefundeerde theorieën over verkiezingsfraude naar voren gebracht en geprobeerd de verkiezingsresultaten ongedaan te maken, of hadden direct contact met de voormalige president over pogingen om het tellen van de stemmen te staken", zei Thompson.

Lees meer over
Donald TrumpBestorming Capitool