Voorarrest verlengd

OM: advocatenneef Taghi wist alles en ging zeer doortrapt te werk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOM: advocatenneef Taghi wist alles en ging zeer doortrapt te werk
RTL

Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi, blijft de komende maanden in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald, aan het slot van de eerste inleidende openbare zitting in de strafzaak tegen hem.

De 38-jarige T. heeft volgens het OM zijn positie als advocaat misbruikt door als boodschapper te fungeren tussen Taghi en diens criminele aanhang. Het onderzoek naar T. heeft 'een ontluisterend beeld van de doordachte en zeer doortrapte manier van het delen van heimelijke informatie blootgelegd'.

Middle man

Taghi is hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo en zit sinds zijn arrestatie in december 2019 in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn neef Youssef zou hem tijdens talrijke bezoeken daar hebben geholpen bij het bedenken van plannen voor een gewelddadige uitbraak.

Ook zou hij hebben gefungeerd als 'middle man' om de grootschalige drugshandel van Taghi gaande te houden en witwaspraktijken te kunnen voortzetten. Hij werd op 8 oktober in de EBI gearresteerd, tijdens een bezoek aan Ridouan.

Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?
Lees ook

Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?

De advocaten van T. hadden om al dan niet voorwaardelijke vrijlating gevraagd, onder meer omdat kort na zijn aanhouding zijn jongste kind is geboren. Het OM had zich tegen vrijlating verzet.

De rechtbank besliste dat er momenteel nog voldoende ernstige bezwaren tegen T. zijn om hem voorlopig vast te houden. Er zitten berichten in het dossier waaruit zijn bemoeienis blijkt, constateerde de rechter, en dat hij weet waarover wordt gesproken. Het onderzoek is nog in volle gang.

T. zwijgt

Alle onderzoekswensen van T.'s raadslieden zijn door de rechtbank afgewezen. De advocaten willen in kaart brengen of er nog andere 'doorgeefluiken' zijn geweest dan T. De rechtbank vindt dat een tot dusver 'onvoldoende onderbouwd scenario'.

Na zijn arrestatie heeft T. slechts mondjesmaat willen verklaren. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht, dat hij als advocaat heeft. In februari vorig jaar kwam er een onderzoek naar hem op gang, toen duidelijk was geworden dat Taghi met de buitenwereld kon communiceren.

Youssef T. is niet alleen neef én advocaat van Ridouan Taghi, maar wordt er nu ook van verdacht diens boodschapper te zijn.

Vanaf augustus nam justitie de communicatie tussen Taghi en zijn advocatenneef tijdens de bezoeken op. Zij bleken volgens het OM op geraffineerde manier te communiceren over gewelddadige ontsnappingsplannen, over grootschalige drugshandel en over het witwassen van daarmee verdiend fortuin.

T. wist op alle fronten van de hoed en de rand, aldus het OM, en dacht actief mee. De communicatie verliep via onder meer notitieblokjes waarin boodschappen aan elkaar werden getoond en daarna zorgvuldig doorgekrast, terwijl de mannen onderwijl over andere zaken hardop spraken. Ook zou T. zijn iPad hebben ingezet.

Youssef T. tijdens zijn toespraak op de lezing voor professionele tolken in 2015©
Youssef T. tijdens zijn toespraak op de lezing voor professionele tolken in 2015

T. is niet op de zitting verschenen, maar in zijn cel gebleven. "Schaamte" is volgens zijn advocaten de voornaamste reden waarom hij niet naar de rechtbank wilde komen. Ook de grote media-aandacht voor zijn zaak speelt mee in die beslissing, zeggen de advocaten.

Op 14 april en 6 juli zijn volgende tussentijdse zittingen gepland. Het OM hoopt het inhoudelijke proces tegen T. nog dit jaar te kunnen laten plaatsvinden.

Lees meer over
Ridouan TaghiStrafproces MarengoDrugsDrugshandelLiquidatie