Ook druk op chats

Telefoon roodgloeiend bij hulpinstanties na uitzending BOOS over seksueel wangedrag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTelefoon roodgloeiend bij hulpinstanties na uitzending BOOS over seksueel wangedrag
RTL

De uitzending van het BNNVARA-programma BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen The voice of Holland heeft tot gevolg dat meer mensen willen praten over seksueel wangedrag dat ze hebben meegemaakt. Dat merken ze bij hulpinstanties waarmee RTL Nieuws sprak.

Na de aflevering van BOOS was het direct druk bij Slachtofferhulp. "We zijn allemaal bijgesprongen, ik heb zelf ook belletjes gedaan", zegt afdelingshoofd Merel Cabell. Het aantal telefoontjes verdubbelde die dag ten opzichte van normaal.

Chatten is ook mogelijk bij Slachtofferhulp, en ook daar was het drukker dan normaal.

Peter van der Vorst vond uitspraken John de Mol 'zeer ongelukkig'
Lees ook

Peter van der Vorst vond uitspraken John de Mol 'zeer ongelukkig'

Twijfels over misbruik

Volgens Cabell gaat het vaak om mensen die twijfelen of er wel sprake is geweest van seksueel misbruik. De bellers vragen zich af of ze wel voldoende hebben aangegeven dat ze het niet wilden.

De BOOS-uitzending over The Voice rakelde het misbruik weer op voor slachtoffers. "Ze hebben last van schaamte en een schuldgevoel, maar kunnen er nu niet meer omheen."

Dat zien ze ook bij MIND Korrelatie. "Als het zo publiekelijk wordt verteld, roept dat emoties op. Dan gaan mensen er eindelijk over vertellen en zoeken ze hulp", zegt psycholoog Valerie Ritchie. Ook bij deze hulpinstantie was het de afgelopen dagen drukolgens Ritchie een teken dat het 'vaker gebeurt dan we nu weten'.

'Explosieve toename'

Hulporganisatie Fier spreekt van een 'explosieve toename op de chat'. Hier moesten extra mensen worden opgeroepen om bij te springen. Bij Together We Rise 'ontplofte de DM' door mensen die over misbruik willen praten. Het Centrum Seksueel Geweld laat weten te zijn 'overspoeld met hulpvragen'.

Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Veiligheid en Justitie riep deze week slachtoffers op om zich te melden bij de politie en aangifte te doen:

De minister is geschrokken van het nieuws over het misbruik bij The Voice.

'Nu actie ondernemen'

Legien Warsosemito-Schenk helpt #MeToo-slachtoffers. Zij noemt het 'schrijnend' wat er in de uitzending is blootgelegd. "Slachtoffers zijn terug bij hun trauma en maken het opnieuw mee. De pijn wordt opgerakeld."

Warsosemito-Schenk zegt de afgelopen dagen ook veel meer meldingen en vragen te hebben gehad. "Laten we dit aangrijpen om actie te ondernemen."

Lees meer over
Dilan YesilgozSlachtofferhulp NederlandSeksueel grensoverschrijdend gedragBOOS