De Hoop Scheffer: bereid snelle evacuatie uit Oekraïne voor
Nederland zou reizen naar heel Oekraïne moeten ontraden en zich moeten voorbereiden op een snelle evacuatie van onder meer ambassadepersoneel uit het land. Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer.
Hij deed deze uitspraken in het televisieprogramma Buitenhof.
Duitsland en VS
De Verenigde Staten en Duitsland zijn al begonnen met voorbereidingen om snel mensen in veiligheid te brengen, mochten de spanningen tussen Oekraïne en Rusland ontaarden in een gewapend conflict.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou bij die landen op zijn minst navraag moeten doen 'op welke informatie zij dit baseren', vindt De Hoop Scheffer.
Troepenmacht
Rusland heeft een grote troepenmacht bijeengebracht bij de grens met Oekraïne. De Hoop Scheffer acht de kans 'zeer gering' dat het conflict nog langs diplomatieke weg kan worden opgelost.
Hij baseert dat onder meer op zijn persoonlijke ervaringen met de Russische president Vladimir Poetin in zijn tijd als secretaris-generaal van de NAVO.
Reisadvies nog altijd oranje
"We houden de ontwikkelingen voortdurend in de gaten en wegen steeds af welke stappen we moeten nemen", liet het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren weten. "Daarbij bekijken we uiteraard ook of er aanleiding is om medewerkers van de ambassade te laten vertrekken. Op dit moment is daar geen aanleiding toe."
Voor het grootste deel van Oekraïne geldt nu nog een oranje reisadvies. Dat betekent dat reizen die niet strikt noodzakelijk zijn worden ontraden. Alleen voor de conflictgebieden Donetsk, Loehansk en de Krim geldt een algeheel negatief reisadvies.
Spanningen lopen hoog op
Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dicht bij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere westerse leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.
De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en andere westerse landen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land.
Correspondent Jeroen Akkermans bezocht eerder dit jaar de frontlinie in Oekraïne. "Het lijkt wel of we teruggeworpen zijn in de tijd. Maar dit is 2022 en er dreigt wederom oorlog."
Bekijk hieronder zijn reportage: