'Anderhalf jaar gestreden'

Horeca mag weer open, maar voor deze restaurants komen versoepelingen te laat

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Privéfoto's Horeca mag weer open, maar voor deze restaurants komen versoepelingen te laat
RTL

De horeca mag vandaag de deuren weer openen. Goed nieuws voor velen, want we kunnen eindelijk weer de kroeg in en uit eten. Maar er zijn ook restaurants die het niet hebben gered. "Ik ben er kapot van."

Natuurlijk had hij gehoopt dat hij vandaag net als alle andere restaurants de deuren mocht openen. "Maar voor mijn restaurant is het te laat", vertelt Jens Jongeneel, eigenaar van Hōk Taverne in Deventer. "Na anderhalf jaar strijden gaan we definitief dicht."

Anderhalf jaar gestreden

Het was al van jongs af aan zijn droom om een eigen restaurant te openen, vertelt Jongeneel. Augustus 2020 was het dan zover. "Het was natuurlijk coronatijd, dus we hadden rekening gehouden met zo'n drie maanden aan strengere maatregelen." Maar die maatregelen duurden langer. "Dat is zuur. We hebben anderhalf jaar gestreden."

Jens moet de deuren van zijn restaurant sluiten.© Privéfoto.
Jens moet de deuren van zijn restaurant sluiten.

"De tweede lockdown is het grootste probleem geweest, die duurde langer dan wij verwachtten", vertelt Jongeneel. Het restaurant kreeg steeds meer achterstanden. "De zomer is voor mij te kort geweest om dit recht te breien. Hieraan merkte ik ook dat ik een startende ondernemer ben."

Realistisch blijven

Hij legt uit dat hij niet genoeg buffer en draagkracht had om het langer vol te houden. "Ik moet wel realistisch blijven. Daarom heb ik helaas de beslissing moeten nemen om de deuren definitief te sluiten." Hij baalt. "Enorm. Het is geen leuke beslissing om te moeten nemen."

Jongeneel vertelt dat hij op sociale media veel reacties krijgt. "Mensen zijn erg met ons begaan. Dat is fijn om te lezen."

Jongeneel sluit niet uit dat hij op een dag weer een restaurant opent. "Het is nu niet gelukt, maar het betekent niet het einde van mijn droom. Horeca is nog steeds mijn passie." 

'Ik ben er kapot van'

Ook Brigitta Kraal moet haar restaurant sluiten. "Ik ben er kapot van. Ik heb mijn hele ziel en zaligheid in mijn restaurant gestopt", vertelt ze. Vijf jaar geleden opende ze het restaurant SoSo in Zoetermeer, maar na een jaar moest het restaurant weer dicht na een brand in de keuken. 

"Na hard aanpoten konden we weer open en draaien we weer een normale omzet", vertelt Kraal. En toen kwam corona. Met de eerste twee lockdowns had ze nog goede hoop dat het goed zou komen. "Op dat moment dacht ik nog: als ik die brand aankan, lukt dit ook wel. Mijn vaste gasten hebben me al die tijd gesteund en met creatieve ideeën probeerde ik me staande te houden."

Brigitta voor haar restaurant SoSo in Zoetermeer.© Privéfoto
Brigitta voor haar restaurant SoSo in Zoetermeer.

Maar de derde lockdown bleek te veel. Kraal vertelt dat de achterstanden steeds groter werden. "Samen met adviseurs heb ik gekeken of ik het nog recht kon trekken, of er ook maar iets mogelijk was. Maar ik moest realistisch blijven."

'Het is niet leuk'

"Ik heb daarom helaas moeten besluiten om mijn restaurant te sluiten", vertelt ze emotioneel. "Het was echt mijn kindje. Ik ben er kapot van." 

"Natuurlijk wil ik net als iedereen gewoon open gaan vandaag", vertelt ze. "Als het mogelijk is zou ik doorgaan, maar het kan niet. Deze beslissing is niet over één nacht ijs gegaan. Het is niet leuk, absoluut niet, maar ik heb alles wat ik heb erin gestopt." 

Ze sluit niet uit dat ze op een dag weer een eigen zaak opent. "Het is mijn liefde en mijn passie."

Bekijk ook - Topdrukte bij groothandels in aanloop naar opening horeca: 'We zijn er klaar voor'

De horeca mag weer open, maar voor het zover is moeten de lege koelkasten en biertappen nog wel worden gevuld. Dat zorgt voor topdrukte bij groothandels, leveranciers én natuurlijk in de cafés en restaurants.

Meer ondernemers overwegen te stoppen

Jongeneel en Kraal zijn niet de enige ondernemers die hun zaak moeten sluiten of het overwegen. Na twee jaar van lockdowns en beperkende maatregelen is de koek voor een deel van de ondernemers op. De stekker gaat uit de zaak, of dat wordt serieus overwogen. De buffers zijn op, zeggen ze. Maar stoppen doe je niet zomaar, zeggen brancheverenigingen. Zij dringen bij het kabinet aan op steun.

Uit een enquête van Knab bank, ingevuld door ruim 2500 zzp'ers, komt naar voren dat ruim 10 procent overweegt te stoppen met ondernemen omwille van het coronabeleid. Ruim 40 procent geeft te kennen veel minder geld te verdienen dan voor de pandemie en spaargeld te moeten aanboren om rond te komen. Zo'n 15 procent zegt door de maatregelen onder het sociale minimum uit te komen.

Een rondgang van winkeliersvereniging Inretail onder ondernemers die hun zaak dicht moesten houden, leerde eerder deze maand ook dat een derde geen middelen meer zou hebben om de recentste lockdown door te komen.

Lees meer over
HorecaCoronamaatregelenRestaurantsFaillissementNederland