Lokale onrust

Gemeenteraad Zeist wil mínder asielzoekers opvangen, liever geen alleenstaande mannen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPGemeenteraad Zeist wil mínder asielzoekers opvangen, liever geen alleenstaande mannen
RTL

De gemeenteraad van Zeist is het niet eens met plannen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om 700 vluchtelingen in de plaats te huisvesten. De lokale politieke partijen willen maximaal 400 asielzoekers opvangen. Idealiter worden er geen alleenstaande mannen opgevangen, maar 'overwegend gezinnen'.

Het gaat om vluchtelingen die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil huisvesten in het voormalige militaire complex Kamp van Zeist.

Tijdens een gemeenteraadsvergadering spraken verschillende lokale partijen gisteravond uit dat er in de plaatsen Soest en Zeist onrust leeft vanwege de plannen.

'Overwegend gezinnen'

De gemeenteraad zou het liefst zien dat de vluchtelingen die de komende jaren in het complex opgevangen worden 'overwegend gezinnen zijn'. De lokale politici zien liever geen alleenstaande mannen komen die vooral om economische redenen in Nederland willen zijn.

Opnieuw crisis in azc Ter Apel: 'Opvang zit overvol'
Lees ook

Opnieuw crisis in azc Ter Apel: 'Opvang zit overvol'

Bovendien willen de raadsleden dat het aantal opgevangen asielzoekers geleidelijk groeit. Voorzieningen zoals scholen moeten aansluiten bij de omvang van de groep en de veiligheid moet zijn geborgd. Soest en Zeist moeten de hoeveelheid mensen aan kunnen, stellen zij. De overlast moet wat de raad betreft voortdurend in de gaten worden gehouden.

Veiligheid belangrijk thema

De wethouder benadrukte gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering dat veiligheid ook voor het stadsbestuur een heel belangrijk thema is. De colleges van Soest en Zeist gingen al eerder akkoord met de opvang. Zij gaan nu met het COA in gesprek over de aantallen en voorwaarden.

Omdat er onvoldoende plekken beschikbaar zijn voor alle vluchtelingen die in Nederland huisvesting zoeken, heeft het kabinet verschillende gemeenten eind vorig jaar gedwongen om asielzoekers op te vangen.

De gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam moeten de komende maanden mensen opvangen. "Dit is echt het laatste redmiddel om crisisnoodopvang te voorkomen", zei voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol er toen over.

Kwaliteit laat te wensen over

Het Rode Kruis zei zich eind vorig jaar zorgen te maken over de wijze waarop vluchtelingen momenteel worden opgevangen in Nederland. Op sommige opvanglocaties laat de kwaliteit volgens het Rode Kruis 'echt te wensen over' en de hulporganisatie ziet dat 'alle partijen naar elkaar wijzen'.

Lees meer over
Ankie Broekers-KnolCOAAsielzoekersVluchtelingenMigratieZeistSoestGemeente Zeist