Distributiecentra razend populair bij beleggers

Distributiecentra zijn het afgelopen jaar de meest populaire investering geworden in de onroerend goed sector. Ze verdringen de kantorenmarkt van de eerste plaats. Met dank aan onze koopwoede op internet. Geld wat in winkels en hotels zat, gaat nu naar grote hallen.
Vorig jaar werd voor 5,3 miljard geïnvesteerd in logistieke complexen. Ruim 30 procent meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedorganisatie CBRE. Het gaat om bijna 5 miljoen vierkante meter. En ook dit jaar worden naar verwachting weer 4,5 miljard euro geïnvesteerd in logistiek zoals bijvoorbeeld magazijnen voor internetbedrijven.
Er is veel kritiek op de groei van distributiecentra in Nederland. In steeds meer gemeenten protesteren burgers tegen de verdozing van het landschap. Jim Orsel, hoofd industrie en logistiek van CBRE erkent dat de weerstand groeit.
'Corona heeft de belangstelling voor het investeren in logistieke centra sterk doen groeien.'
Maar volgens hem is het puur een kwestie van de ontwikkeling van de markt en ons eigen gedrag daarin: "Verdozing is gedreven door de vraag. De grootste schreeuwers bestellen vaak ook pakketjes online."
Ongekend
Volgens CBRE, het grootste beleggingsbureau voor commercieel vastgoed ter wereld, jaagt de structureel hogere vraag naar e-commerce de logistieke beleggingsmarkt in Nederland naar ongekende hoogte. En dat zou nog groter kunnen zijn.
Volgens Orsel wordt de groei alleen maar beperkt door het feit dat er te weinig ruimte beschikbaar is om distributiecentra te bouwen. Beleggers staan volgens hem in de rij. "Corona heeft de belangstelling voor het investeren in logistieke centra sterk doen groeien. Beleggers stapten uit retail en hotels en in de logistiek. Het is de grootste beleggingsmarkt geworden. Dat waren altijd de kantoren."
Nederland e-distributieland
Volgens Orsel is Nederland populair voor de bouw van grote distributiecentra omdat het met de Rotterdamse haven in de buurt een goede opslaglocatie is voor veel e-commerce bedrijven. Voor dit jaar verwacht hij dat de groei van nieuwe centra hoog blijft maar niet meer zo hard groeit als afgelopen jaar.
Omdat er minder lege ruimte meer over is. "Grond is gelimiteerd." Toch zijn er mogelijkheden. "Dat ondervangen we door herontwikkeling van bestaande locaties."
En hoewel de belangstelling voor grote logistieke panden onverminderd groot blijft, verschuift ook een deel van de markt naar kleinere distributiecentra. "Deze last minute hubs komen op. Denk aan een supermarkt als Picnic die aan de randen van steden kleinere hubs heeft. Voor beleggers is het heel interessant om nu snel te investeren in die strategische plekken."