Bedrijven

Experts willen strengere eisen distributiecentra: 'verdozing Nederland voorkomen'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPExperts willen strengere eisen distributiecentra: 'verdozing Nederland voorkomen'
RTL

Er moeten strengere eisen komen voor de bouw van nieuwe distributiecentra. Daarmee moet verdere 'verdozing' van het landschap worden voorkomen, staat in een advies dat een groep experts aan het kabinet geeft.

Door de groei van e-commerce en de gunstige ligging van Nederland voor bedrijven is het aantal logistieke gebouwen de laatste jaren sterk toegenomen. Het advies komt van het College van Rijksadviseurs, een onafhankelijke adviescomité dat het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseert over ruimtelijke kwaliteit.

De Rijksadviseurs willen de wildgroei de kop indrukken. Ze willen alleen nieuwe distributiecentra toestaan op bestaande bedrijventerreinen. Slechts bij hoge uitzondering zou er nog toestemming moeten komen voor distributiecentra op grond die nu nog 'groen' is, en dan alleen voor speciale clusters met bedrijfshallen.

Twee keer zoveel distributiecentra: personeel niet aan te slepen
Lees ook

Twee keer zoveel distributiecentra: personeel niet aan te slepen

Aantal dc's verdubbeld

Als het kabinet de adviezen overneemt, heeft dat een grote impact op het Nederlandse landschap en de logistieke sector. De ruimte voor nieuwe centra raakt dan op. Er zijn er de afgelopen jaren in rap tempo meer bijgekomen in ons land, en die centra worden ook steeds groter.

In de afgelopen twintig jaar is het aantal distributiecentra zeker verdubbeld. Deze zomer nog schatten deskundigen het aantal distributiecentra op een kleine 2000, met een totale oppervlakte van 30 miljoen vierkante meter. Er wordt nu geschat dat er de komende drie jaar nog 6 tot 9 miljoen vierkante meter bijkomt. 

DC's worden steeds groter

Sinds 2013 zijn er in totaal minimaal 75 zogeheten XXL-DC's bijgekomen. Dat zijn distributiecentra van 40.000 meter of meer. In zo'n groot distributiecentrum kunnen meer klanten worden bediend. Daarnaast wordt alles groter in de e-commerce, omdat voorraden groeien en er ruimte moet zijn voor producten die teruggestuurd worden.

Een paar jaar geleden was een gemiddeld distributiecentrum nog 7000 vierkante meter groot. Dat is inmiddels bijna 10.000 vierkante meter. Er zijn ook nog een aantal absolute uitschieters te zien. Het Bol.com-DC is 135.000 vierkante meter, en onlangs opende Zalando er nog een van 140.000 vierkante meter.

Omdat de nieuwe DC's zo groot zijn passen ze vaak niet meer op bestaande bedrijventerreinen, en wordt er uitgeweken naar de natuur. Volgens het College van Rijksadviseurs gaat dat ten koste van landschap, onze landbouwgrond en onze biodiversiteit.

Strenge eisen

Het College stelt dat als een bedrijf in Nederland bij een gemeente aanklopt, de kans vrij groot is dat ze relatief simpel toestemming krijgen om te bouwen. Daarom wil het College strengere regels. Dat betekent wel dat de groei van bepaalde bedrijven minder hard zal gaan. Het zal de groei van het aantal DC's niet stoppen, maar zal die wel doen afnemen.

Daardoor zullen grote internationale bedrijven Nederland mogelijk links laten liggen. Maar dat is geen ramp, denkt het College. Per vierkante meter zijn er niet zoveel arbeidsplaatsen, veel minder dan bij bedrijfsgebouwen.

De distributiecentra zijn flink geautomatiseerd en veel werk wordt door robots gedaan. In Nederland zijn er bovendien onvoldoende mensen om die arbeidsplekken te vullen.

Lees meer over
Bol.comCoolblueLogistiek