Oplopende spanningen

Rutte en Hoekstra naar Kiev, ook Britse premier brengt bezoek

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPRutte en Hoekstra naar Kiev, ook Britse premier brengt bezoek
RTL

Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra reizen vandaag naar Kiev. Daar zullen zij morgen praten met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De ontmoeting stond al langere tijd gepland, maar is door de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland in een ander licht komen te staan. Ook de Britse premier Boris Johnson gaat vandaag naar Kiev.

Het Westen vreest voor een Russische inval in Oekraïne, al stellen die landen beide dat het zo'n vaart niet zal lopen. De situatie in Oekraïne is zeer gespannen sinds een conflict over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van het land. Rusland is daar fel op tegen, en vindt dat het bondgenootschap zich te veel doet gelden in het oosten van Europa.

Situatie 'zeer ernstig'

Intussen maken onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten zich grote zorgen over het grote aantal Russische militairen dat zich langs de grenzen van Oekraïne heeft verzameld, inclusief wapentuig. Rutte heeft de situatie 'zeer ernstig' genoemd.

Boodschap VVD aan Rutte: zeg Oekraïne structurele hulp toe
Lees ook

Boodschap VVD aan Rutte: zeg Oekraïne structurele hulp toe

Oekraïne heeft gevraagd om militaire middelen en geld om zich te kunnen verweren tegen een eventuele aanval. Daarnaast maakt het land zich zorgen over cyberaanvallen vanuit Rusland.

Geen toezeggingen over wapens

Nederland heeft al laten weten bereid te zijn om wapens te leveren waarmee Oekraïne zichzelf kan verdedigen. Hoe die bijdrage er precies uit zal zien, is nog niet helemaal duidelijk. Rutte wil met zijn bezoek laten zien dat het Westen 'zichtbaar betrokken is', maar zei niet te verwachten dat hij tijdens zijn bezoek deze week al toezeggingen kan doen.

De laatste week zijn de zorgen over de veiligheidssituatie in het land verder opgelopen. De Britten en Amerikanen hebben al familieleden van ambassadepersoneel teruggehaald. Nederland ziet vooralsnog geen reden om mensen weg te halen. Wel mag ambassadepersoneel dat zich onveilig voelt het land verlaten, zei Hoekstra eerder.

Ook de Britse premier Boris Johnson zal vandaag naar Kiev afreizen voor een ontmoeting met Zelenski over de toenemende spanningen met Rusland.

"Het is het recht van iedere Oekraïner om zelf te bepalen hoe hij of zij geregeerd wil worden", zei Johnson daar gisteravond in een verklaring over. "Als een vriend en democratische partner zal het Verenigd Koninkrijk de soevereiniteit van Oekraïne verdedigen tegenover degenen die het willen vernietigen."

Johnson: diplomatieke oplossing zoeken

De premier waarschuwt Rusland in de verklaring om zich terug te trekken en de dialoog aan te gaan, zodat er 'een diplomatieke oplossing kan worden gezocht en er voorkomen kan worden dat er slachtoffers vallen'.

Johnson maakte vorige week al bekend plannen te hebben om naar de regio af te reizen. Ook is hij van plan een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te voeren. Wanneer dat gesprek plaatsvindt is nog niet bekend.

Morgen naar Moldavië

Na het overleg in Oekraïne reizen Rutte en Hoekstra morgen door naar buurland Moldavië. Daar spreken ze met president Maia Sandu en premier Natalia Gavrilița. Ook daar staan de opgelopen spanningen tussen Oekraïne en Rusland op de agenda, evenals "onze economische samenwerking, energie, versterking van de rechtstaat", kondigde Rutte aan.

Vergeet de economische belangen, vergeet aardgas, de Westerse bemoeienis met Oekraïne kent hele andere motieven.
Lees meer over
Mark RutteWopke HoekstraBoris JohnsonOorlog in OekraïneOekraïneRuslandGroot-Brittannië