Inflatiespook

Alles wordt maar duurder en duurder, er is bijna geen ontkomen aan – of toch wel?

Door RTL Nieuws / Mitch van Helvert··Aangepast:
© EPAAlles wordt maar duurder en duurder, er is bijna geen ontkomen aan – of toch wel?
RTL

Tanken, nieuwe kleding kopen, boodschappen doen en natúúrlijk de energierekening. Het is allemaal een stuk duurder geworden. In januari betaalde je 7,6 procent meer vergeleken met een jaar geleden. Gelukkig is daar nog Minke van Kuijen, alias Gierige Gerda. "Koop versproducten uit eigen land, let op de kortingsstickers en sla vooral groot in. Daarmee kun je honderden euro's besparen."

Wees vooral niet te bescheiden met groots inslaan van een goede aanbieding, is het beste advies van Van Kuijen. De vrouw uit Helmond begon met besparen toen ze krap bij kas zat en runt nu een bekend blog met bespaartips ('aanvankelijk deelde ik de beste deals met mijn vrienden, tegenwoordig met heel Nederland en België').

Inflatie door het dak: prijzen stegen 7,6 procent in januari
Lees ook

Inflatie door het dak: prijzen stegen 7,6 procent in januari

Met haar gouden tips kun je per jaar wel honderden euro's besparen, zegt Van Kuijen. "Koffie is bijvoorbeeld zo'n product dat voor veel mensen onmisbaar is, maar dat ook niet bepaald goedkoop is. Vaak drinken we meerdere bakkies per dag en de kosten kunnen oplopen tot wel 10 of 20 cent per kopje. Bij een goede aanbieding betaal je nog maar 5 cent per kopje. Als je dan meteen voor een halfjaar inslaat, tikt dat lekker aan."

In deze video legt Carien ten Have van RTL Z uit hoe het kan dat alles duurder is geworden:

Dit is waarom het dagelijks leven duurder wordt.

Traditiegetrouw zijn veel Nederlanders aan het begin van het nieuwe jaar bezig met hun financiën. Het Nibud krijgt veel telefoontjes, maar of die allemaal te linken zijn aan de hoge inflatie, durft een woordvoerster niet met zekerheid te zeggen. "Veel mensen zaten voor de hoge inflatie al krap bij kas. Nederland telt zo'n 2,5 miljoen huishoudens die klem zitten door onder andere hoge huren en lage inkomens."

Bij de Voedselbank merken ze (gelukkig) nog geen toename in het aantal mensen dat er aanklopt. Daarvoor is het nog te vroeg, zegt een woordvoerster, die benadrukt dat er 13.000 vrijwilligers klaarstaan om iedereen te geven wat ze nodig hebben.

De adviesprijs voor een litertje benzine bedraagt op dit moment meer dan 2,00 euro.© ANP
De adviesprijs voor een litertje benzine bedraagt op dit moment meer dan 2,00 euro.

"Het belangrijkst is om te kijken waar je structureel kan bezuinigen en om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt", zegt het Nibud. Daarmee doelt het voorlichtingsinstituut onder meer op de eenmalige energietoelage van 200 euro waar naar schatting 800.000 huishoudens met een laag inkomen aanspraak op kunnen maken. Daarvoor moeten ze dan wel zelf contact opnemen met hun gemeente.

Inkomen hoog, uitgaven laag

"Zorg ervoor dat je inkomen zo hoog mogelijk is, terwijl je je uitgaven zo veel mogelijk probeert te beperken. We zien dat veel mensen al hun best doen, maar kijk toch nog eens naar al je abonnementen en houd alle vaste lasten nog eens kritisch tegen licht. Ga je nog wel naar die sportvereniging? Gebruik je die betaalde apps nog steeds zo vaak?"

Mocht het toch niet lukken met alle rekeningen, dan adviseert het Nibud dat actief te melden bij instanties die daarbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld de gemeente.

Waar komt die inflatie ineens vandaan?

Dat het leven nu in zo'n rap tempo duurder wordt, komt vooral door de hoge energieprijzen, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming. Deze waren goed voor iets meer dan de helft van de totale inflatie.

Naast energie werd ook voeding duurder, vooral vlees, groenten en fruit. Ook onder meer kleding en schoenen stegen in prijs.

Volgende week geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die wijkt doorgaans af van de Europees geharmoniseerde methode en stond in december op 5,7 procent, het hoogste niveau in bijna veertig jaar.

Vroeger – lang, lang geleden – was het nog weleens mogelijk om te besparen op de energierekening. Dat ging toen over behoorlijke bedragen. Maar dat is veranderd.

De Consumentenbond, het eerste aanspreekpunt voor veel beknibbelende Nederlanders, kan even niet zoveel voor hen betekenen. "Stap in ieder geval niet zomaar over naar een jaarcontract, maar weeg de beschikbare opties zorgvuldig tegen elkaar af", adviseert de bond. "De energieprijzen zijn de afgelopen weken wel iets gezakt, maar nog steeds erg hoog. In veel gevallen is het verstandiger om nog even in het variabele tarief te blijven hangen dan om nu een duur jaarcontract af te sluiten."

Autoverzekering

Wat wel kan helpen, zegt de Consumentenbond, is om eens te bekijken of er winst te behalen valt bij de autoverzekering en of je je financiële zaken niet beter kan onderbrengen bij een andere bank, ook al stappen de meeste mensen niet graag over.

Eens in de zoveel tijd vergelijkt de Consumentenbond de prijzen van supermarkten. Dat vergelijkend warenonderzoek laat nog even op zich wachten. Consumenten zullen zelf moeten zoeken naar de beste prijzen en aanbiedingen. Het boodschappenlijstje hierboven is een zelfgemaakte prijsvergelijking van de grootste supermarktketen van Nederland tussen een halfjaar geleden en nu. Nagenoeg alle prijzen zijn gestegen, er is bijna geen ontkomen aan.

Kortingsstickers

Gierige Gerda heeft nog wel een tip. "Koop je versproducten uit eigen land en in het seizoen, dat kan zomaar de helft schelen. Als je nu een komkommer of aardbeien koopt is die misschien wel twee keer zo duur als wanneer je ze in het seizoen koopt. Veel mensen hebben dat niet door."

Oké, de allerlaatste tip dan. Een voor de hand liggende misschien, maar toch. "Supermarkt Jumbo heeft in de supermarkten een schap met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Veel andere supermarkten werken met kortingsstickers. Met de meeste van die producten is echt niets mis en je bespaart er wel mooi geld mee."

Met dit soort tips verwacht Van Kuijen dit jaar zelf opnieuw minder uit te geven. "Waar de meeste mensen vorig jaar meer geld zijn gaan uitgeven, zijn mijn uitgaven in 2021 gelijk gebleven. En voor dit jaar verwacht ik zelfs een daling."

Lees meer over
NibudSparenInflatieLink in bio