Regering maant tot kalmte

Oekraïne: grotere kans op diplomatieke oplossing dan op oorlog met Rusland

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© APOekraïne: grotere kans op diplomatieke oplossing dan op oorlog met Rusland
RTL

De Oekraïense regering denkt dat de kans op een diplomatieke oplossing voor de geschillen met Rusland een stuk groter is dan de kans op een Russische aanval. Dat zegt een adviseur van de Oekraïense president.

"Een eerlijke evaluatie van de toestand geeft aan dat de kans op een diplomatieke oplossing en de-escalatie veel groter is dan de dreiging van verdere escalatie", aldus Michailo Podoljak. 

Oproep tot kalmte

Terwijl vooral de Amerikaanse en Britse regeringen en inlichtingendiensten vrijwel dagelijks berichten over een ophanden zijnde Russische invasie van Oekraïne, wordt in regeringskringen in Kiev opgeroepen tot kalmte. 

President Volodimir Zelenski heeft herhaaldelijk gemaand niet in paniek te raken. Hij vreest dat de zwakke economie van zijn land bezwijkt door de oorlogstaal. "In het buitenland denken mensen dat het hier oorlog is, maar dat is niet zo", beklemtoonde Zelenski vrijdag nog.

Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Oekraïne
Lees ook

Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Oekraïne

'Apocalyptische voorspellingen'

Minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba liet zich vandaag in vergelijkbare bewoordingen uit. Hij riep op tot het negeren van 'apocalyptische voorspellingen' over een aanstaande Russische invasie en zei dat zijn land sterk is en kan rekenen op 'niet eerder vertoonde internationale steun'.

Sommige Oekraïners vrezen dat het land slechts een pion is in het machtsspel tussen Rusland en de VS en dat de belangen van Oekraïne een ondergeschikte of helemaal geen rol spelen in Washington en Londen.

Zelenski lijkt ook niet erg dankbaar voor alle steunbetuigingen en wapenleveranties uit de VS. "Ik kan niet zijn zoals die politici die de Verenigde Staten dankbaar zijn, enkel omdat het de Verenigde Staten zijn", zei de president.

Wat heeft Rusland te zoeken in Oekraïne en wat hebben wij daarmee te maken? Correspondenten Olaf Koens en Jeroen Akkermans en politiek verslaggever Fons Lambie geven antwoord op een aantal vragen die jullie ons via Instagram hebben gesteld.
Lees meer over
OekraïneRusland