Corona-pandemie

Hongkong in paniek om omikron-tsunami: 'Ziekenhuizen liggen overvol'

Door Alex Tieleman··Aangepast:
© ANPHongkong in paniek om omikron-tsunami: 'Ziekenhuizen liggen overvol'
RTL

Nederland en andere Europese landen laten de coronaregels los, nu omikron een stuk minder ziekmakend blijkt. Maar in Hongkong zorgt deze variant juist voor grote onrust, want de zorg wordt overspoeld door omikron-patiënten. De Chinese president Xi Jinping maant Hongkong om ‘alle noodzakelijke maatregelen’ te treffen.

Lange rijen bedden vol covid-patiënten op de parkeerplaats voor een overvol ziekenhuis. Het lijken beelden uit het begin van de coronapandemie twee jaar geleden toen de zorg wereldwijd compleet werd overvallen door het virus. Maar vandaag zijn dit actuele beelden uit Hongkong.

De stad heeft te maken met een ongekende uitbraak van de omikron-variant: het aantal nieuwe coronabesmettingen is deze maand verzestigvoudigd. Donderdag waren er ruim 6000 nieuwe besmettingen in de stad met 7,5 miljoen inwoners.

In veel landen waar omikron woekert valt het ondanks de hoge besmettingsgraad mee met de druk op de zorg. Maar in Hongkong is een groot deel van de openbare ziekenhuizen nu overbelast: want iedereen die corona heeft moet naar het ziekenhuis. Zelfs als je geen klachten hebt.

© RTL Nieuws

Dat de Chinese president Xi Jinping nu hoogstpersoonlijk de autoriteiten in Hongkong oproept om in te grijpen is uitzonderlijk, ziet China-correspondent Roland Smid.

'Westers beleid indammen'

"Het is een heel duidelijk signaal dat China wil dat Hongkong een coronabeleid gaat voeren dat lijkt op dat van Peking. China vindt het coronabeleid zoals Hongkong het voorheen voerde te veel neigen naar een Westers model. Dat proberen ze nu in te dammen."

Dat Hongkong tot nu toe een ander coronabeleid heeft dan China, heeft volgens Smid alles te maken met de aparte positie van de stad. Lange tijd was Hongkong een Britse kolonie, maar sinds de stad in de jaren negentig werd overgedragen aan China trekt Peking de teugels steeds steviger aan.

Tot nu toe leek Hongkong de pandemie vrij goed in de hand te hebben. In vergelijking met andere landen waren de besmettingen laag: in totaal zo’n 26.000, en er waren rond de 200 doden. "De strategie is Europeser dan die in China, maar er gelden ook in Hongkong veel reisbeperkingen", omschrijft Smid de aanpak.

Zo weinig mogelijk besmettingen

Door de besmettelijkheid van de omikron-variant worstelt Hongkong nu met zijn strategie. "Door omikron is het niet meer vol te houden. In plaats van het virus los te laten blijven ze streven naar zo weinig mogelijk besmettingen. Dat gebeurt ook vanuit politiek oogpunt", zegt Smid.

Een ander probleem is de relatief lage vaccinatiegraad in Hongkong: met name ouderen laten zich te weinig vaccineren. "Veel ouderen in Hongkong wonen alleen, zitten vaak in sociaal isolement en zijn lastig te bereiken. Ook door de instanties die over de vaccins gaan. Daarnaast is er veel wantrouwen ten opzichte van de autoriteiten", zegt Smid.

Nederlandse 'coronahamsters'

De omikron-uitbraak in Hongkong begon in januari. De autoriteiten grepen hard in toen bleek dat hamsters afkomstig uit Nederland in een dierenwinkel besmet bleken. Ondanks protest van dierenactivisten werden alle 2500 hamsters en alle andere knaagdieren uit de winkel geruimd.

Ondanks de hoge coronacijfers gaat Hongkong nu niet over tot een lockdown van de stad. Wel worden tienduizend hotelbedden ingezet voor patiënten. De regering zou vanaf volgende maand dagelijks tot een miljoen Hongkongers willen testen. Wie niet meedoet zou een boete van ruim 1100 euro krijgen, melden lokale media.