Opnieuw beschietingen

Russische militaire oefeningen gaan door: spanning loopt op rond Oekraïne

·Aangepast:
© Russische ministerie van DefensieRussische militaire oefeningen gaan door: spanning loopt op rond Oekraïne
RTL

De zorgen over een Russische aanval op Oekraïne zijn weer verder toegenomen. Reden zijn de legeroefeningen van Rusland in Belarus, een buurland van Oekraïne. De Russische president Poetin heeft besloten die grootschalige oefeningen te verlengen. "Alles wat we zien suggereert dat het bloedserieus is en we op de rand van een invasie staan."

Ook vandaag klinkt er rond het conflict met Oekraïne weer van alle kanten dreigende taal. Zo laat de Amerikaanse buitenlandminister Anthony Blinken weten zich grote zorgen te maken: Rusland zou elk moment Oekraïne kunnen binnenvallen.

"Alles wat we zien suggereert dat het bloedserieus is en we op de rand van een invasie staan", vertelt Blinken tegen CNN. "Alles lijkt plaats te vinden zoals in onze voorspelling van de invasie."

Kiev

Reden voor Blinkens zorgen zijn de militaire oefeningen die Rusland in Belarus houdt. Die worden na dit weekend, in tegenstelling tot wat president Poetin van Rusland eerder beloofde, alsnog doorgezet. Het Westen reageert bezorgd, de Oekraïense hoofdstad Kiev ligt op nog geen 3 uur rijden van Belarus.

De NAVO schat het aantal Russische troepen in Belarus op 30.000. Dat die verder oefenen heeft volgens Belarus niks te maken met een op handen zijnde invasie van Oekraïne. "De uitgebreide oefeningen moeten zorgen voor een adequate reactie en de-escalatie van militaire voorbereidingen van kwaadwillenden bij onze gemeenschappelijke grenzen", reageert de Belarussische defensieminister vandaag.

Een van de naar schatting 30.000 Russische militairen die in Belarus in training is.© Russische ministerie van Defensie
Een van de naar schatting 30.000 Russische militairen die in Belarus in training is.

Troepenopbouw

En dus is het opnieuw een dag van tegenstrijdige berichten. Al weken zijn er in en rond Oekraïne grote spanningen. Die zijn ontstaan doordat Rusland een enorme troepenopbouw realiseerde bij de grens met Oekraïne. Het gaat naar schatting om 150.000 Russische militairen.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten staan ze klaar om Oekraïne over te nemen. Iets wat Rusland ontkent. Wel eist het land dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO en Westerse troepen zich terugtrekken uit Oost-Europa. De vele ontmoetingen tussen president Poetin en Westerse leiders leverden niks op. En dus blijft er risico op escaltie.

Diplomatieke weg

Vandaag waarschuwde de Britse premier Johnson nog dat Rusland 'de grootste oorlog in Europa sinds 1945 plant'. De Franse president deed dezelfde dag opnieuw een poging om de kou uit te lucht te halen. In wat 'een laatste wanhopige poging' werd genoemd belde Macron uitgebreid met Poetin.

Volgens zowel Rusland als Frankrijk kwamen de twee presidenten overeen dat er alles aan gedaan moet worden om de vrede te bewaren. "Deze contacten moeten zorgen voor een herstel van het staakt-het-vuren en vooruitgang bij de regeling van de conflict in Donbass", aldus het Kremlin.

Hoeveel die woorden waard zijn moet nog blijken. Want juist de door Rusland genoemde Donbass-regio staat het meest onder hoogspanning. Met Donbass worden Donetsk en Loehanks bedoeld. Plaatsen in Oost-Oekraïne waar separatistenleiders, sterk gelieerd aan Rusland, veel macht hebben en voor onrust zorgen.

Langs de Oekraiense grens staan inmiddels 150.000 Russische troepen.
Langs de Oekraiense grens staan inmiddels 150.000 Russische troepen.

Bommen

In het gebied bestoken de rebellen, gesteund door Rusland, en het Oekraïense leger elkaar al jaren met artillerievuur. Dat geweld lijkt steeds heftiger te worden. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken zou het dit weekend nog met eigen ogen hebben zien gebeuren.

Samen met journalisten bezocht hij het conflictgebied om polshoogte te nemen toen plots artillerie insloeg. Van het incident werden onderstaande beelden gedeeld. Te zien is hoe de minister en zijn reisgenoten moeten vluchten voor de inslaande bommen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Om dit soort video's van vermeend geweld is veel te doen. Zo verspreidden Rusland en de rebellen de afgelopen dagen beelden waarop Oekraïens geweld te zien zou zijn. Maar van sommige video's is inmiddels aangetoond dat ze nep zijn.

Zo werd een video van beschietingen in het bos verspreid door een separatistenkanaal. Maar de metadata bij de video liet zien dat de video al op 8 februari was opgenomen: bijna twee weken geleden dus.

Ambassade

Toch worden zulke video’s gebruikt als aanleiding om mensen uit het rebellengebied te evacueren naar Rusland. De separatistenleiders zeggen te vrezen voor een groot offensief door het Oekraïense leger. Iets wat Oekraïne zelf met klem ontkent. Maar voor Poetin zou zo'n, mogelijk dus vermeende, Oekraïense aanval de ideale dekmantel kunnen zijn voor een grootschalige invasie.

En dus lijkt de dreiging zowel vanuit het oosten als het noorden van Oekraïne toe te nemen. Vanwege de zorgen om een mogelijke Russische aanval verplaatst Nederland haar ambassade. Die gaat tijdelijk van hoofdstad Kiev naar Lviv. Iets wat Westerse landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten eerder al deden.

Lees meer over
OekraïneRuslandBelarus