'Zorg voor evacuatieplannen'

Amerikaanse ambassade in Rusland waarschuwt voor aanslagen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPAmerikaanse ambassade in Rusland waarschuwt voor aanslagen
RTL

De Amerikaanse ambassade in Rusland heeft Amerikanen in het land gewaarschuwd voor aanslagen. Mensen zijn opgeroepen een evacuatieplan klaar te hebben liggen. Ze moeten ervoor zorgen dat ze Rusland kunnen verlaten 'zonder hulp van de Amerikaanse overheid'.

Aanleiding voor de waarschuwing is een dreiging voor aanslagen in onder andere Moskou en langs de Russische grens met Oekraïne waar de spanning al weken oploopt.

Winkelcentra, trein- en metrostations

"Er is gedreigd met aanvallen op winkelcentra, trein- en metrostations en andere openbare ontmoetingsplaatsen in grote stedelijke gebieden, waaronder Moskou en Sint-Petersburg, evenals in gebieden met verhoogde spanning langs de Russische grens met Oekraïne", meldt de ambassade.

"Zorg voor evacuatieplannen die niet afhankelijk zijn van de hulp van de Amerikaanse overheid."

Russische militaire oefeningen gaan door: spanning loopt op rond Oekraïne
Lees ook

Russische militaire oefeningen gaan door: spanning loopt op rond Oekraïne

Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg zich in een reactie op de waarschuwing van de Amerikaanse ambassade af of de VS de informatie over mogelijke aanslagen ook aan Rusland zelf hadden doorgegeven. "En zo niet, hoe moet iemand dit dan allemaal begrijpen?" zei ze.

Spanning stijgt

De waarschuwing voor Amerikanen in Rusland komt op dezelfde dag dat de zorgen over een Russische aanval op Oekraïne verder zijn toegenomen. De Russische legeroefeningen in Belarus zijn door president Vladimir Poetin verlengd.

"Alles wat we zien suggereert dat het bloedserieus is en we op de rand van een invasie staan", zei de Amerikaanse buitenlandminister Anthony Blinken erover.

Wat heeft Rusland te zoeken in Oekraïne en wat hebben wij daarmee te maken? Correspondenten Olaf Koens en Jeroen Akkermans en politiek verslaggever Fons Lambie geven antwoord op een aantal vragen die jullie ons via Instagram hebben gesteld.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneDiplomatieOekraïneRuslandVerenigde Staten