'Schending soevereiniteit'

Oekraïners houden hun hart vast na mogelijke 'oorlogsverklaring' Poetin

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APOekraïners houden hun hart vast na mogelijke 'oorlogsverklaring' Poetin
RTL

De militaire actie die de Russische president Poetin op touw zet in de twee opstandige regio's in Oost-Oekraïne lijkt de voorbode van weinig goeds. Oekraïners zien de stap als een 'flagrante schending van hun soevereiniteit en integriteit', zegt correspondent Jeroen Akkermans vanuit de Oekraïense stad Lviv.

"Russische soldaten die onder het mom van een vredesmissie op Oekraïense bodem komen te staan: dat is voor de mensen hier volledig inacceptabel", zegt Akkermans.

Oorlogsverklaring

"Ze houden het hart vast over wat er de komende dagen en weken gaat gebeuren", zegt Akkermans. "Kiev kan dit niet anders zien dan als een echte oorlogsverklaring zodra die soldaten binnentreden."

Toch overheerst ook de houding: we zijn niet bang voor die Russen, zegt Akkermans. "Oké, er staan 190.000 Russische soldaten rondom Oekraïne, en dan is er ook nog de Russische vloot in de Zwarte Zee. Maar er staan honderdduizenden goed getrainde militairen tegenover."

Voormalig Ruslandcorrespondent Martijn Smiers zegt dat het besluit van Poetin om de twee rebellenrepublieken te erkennen 'de escalatie is waar we al een paar maanden bang voor waren'. "Je zag Poetin opbouwen naar dit moment, in aanwezigheid van de hoogstgeplaatste mensen uit zijn regime. Hij kondigde niet alleen de erkenning van die gebieden aan, maar stak ook een hele tirade af."

'Nu is het officieel'

Sinds Rusland de rebellen in het gebied ging ondersteunen, in 2014, was het er al militair actief, zegt Smiers. "Maar dat was geheim. Nu is het officieel. Dat mag je toch wel een escalatie noemen."

Oekraïners en Russen in Nederland machteloos in crisis: 'Willen bij familie zijn'
Lees ook

Oekraïners en Russen in Nederland machteloos in crisis: 'Willen bij familie zijn'

Vanuit het rebellengebied kwamen na Poetins verklaring beelden van feestende mensen die met Russische vlaggen zwaaiden. "Onder de Russen hoopt Poetin misschien ook zo'n gevoel van euforie los te maken", zegt Smiers. "Maar goed, we hebben het nu wel over een gebied waar het sentiment overwegend pro-Moskou is."

Strafmaatregelen

Intussen zint het Westen op strafmaatregelen. De Europese Unie zal er de komende dagen over besluiten, de Amerikaanse president Biden heeft al beperkte sancties aangekondigd, zegt correspondent Erik Mouthaan vanuit New York. 

"Er is altijd de mogelijkheid om het betalingsverkeer naar Rusland stil te leggen", zegt Mouthaan. "En Biden heeft ook gezegd: zodra Poetin Oekraïne binnenvalt, ga ik ervoor zorgen dat de Nordstream 2, die omstreden gasleiding, niet in gebruik wordt genomen."

Voldongen feit

De acties van Poetin rechtvaardigen strenge maatregelen, is de opvatting in de VS, zegt Mouthaan. "Poetin lijkt vastberaden. Misschien gokt hij op een snelle invasie, net als in 2014 in De Krim: je stelt het Westen voor een voldongen feit en je kijkt maar hoe het uitpakt."

De Europese Unie zou het hoog moeten opnemen, zegt Mouthaan. "Oekraïne is een buurland van de EU. Dat is dus onze achtertuin."

Lees meer over
Vladimir PoetinOorlog in OekraïneOekraïneRusland