D66 wil minder kippen en nog dit jaar vaccinatie tegen vogelgriep

Nederland moet nog dit jaar beginnen met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Ook moet het aantal dieren in de pluimveesector drastisch worden verminderd. Daarvoor pleit regeringspartij D66 in een actieplan dat moet voorkomen dat ook mensen massaal ziek worden van vogelgriep.
'Voorkom een nieuwe pandemie', staat op de cover van het actieplan, dat vandaag wordt overhandigd aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot maakt zich zorgen nu de vogelgriep maar aan blijft houden in Nederland en het ene na het andere bedrijf besmet raakt.
'Doden helemaal niet nodig'
''Honderdduizenden dieren zijn al geruimd, waaronder veel gezonde dieren. Als een besmetting wordt geconstateerd moeten alle dieren op een bedrijf worden gedood. Een drama voor de dieren en voor de boer. En het is helemaal niet nodig. Er zijn vaccins, die ook in andere landen worden gebruikt. Daarmee kan worden voorkomen dat dieren moeten worden gedood en kunnen we ook voorkomen dat ze moeten worden opgehokt'', zegt hij.
De Groot is bang dat het vogelgriepvirus snel kan veranderen en veel mensen ziek kan maken als er niet wordt ingegrepen. Zeker als het toeslaat in de grote bedrijven in Nederland met soms tweehonderdduizend dieren.
Ook mensen ziek
Mensen kunnen nu al vogelgriep krijgen, al gebeurt dat nog niet vaak en dragen ze het niet aan elkaar over. Maar dat kan volgens De Groot snel veranderen. ''Eigenlijk is zo'n grote stal, als je niet optreedt, een soort virus- en mutatiefabriek. Alles zit zo dicht op elkaar dat het virus alleen maar krachtiger wordt en kan veranderen, zodat ook mensen er ziek van kunnen worden'', zegt hij.
Ook viroloog Thijs Kuiken, dé deskundige op het gebied van vogelgriep, maakt zich daar zorgen over, legt hij in onderstaande video uit.
Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor Statistiek ongeveer 100 miljoen kippen. Kamerlid De Groot: ''Veel te veel op een kleine oppervlakte. In de twee concentratiegebieden voor pluimveebedrijven, Gelderse Vallei en Noord-Limburg, liggen de bedrijven bovendien te dicht op elkaar. Dat verhoogt het risico op besmettingen en het overspringen van besmettingen. Daarom zouden er niet alleen minder dieren moeten komen, maar moeten de bedrijven ook op grotere afstand van elkaar komen te liggen''.
Meerderheid voor vaccineren
In de Tweede Kamer is een meerderheid voorstander van het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Vorig jaar kreeg een voorstel van D66 en VVD steun. Maar het duurt volgens De Groot te lang voordat er nu iets gebeurt. Oorzaak zijn Europese belemmeringen. Handel in pluimvee dat is gevaccineerd is nu verboden.
Dat moet volgens De Groot veranderen. Hij zegt: ''Er zijn vaccins. Ook al leveren die nog geen totale immuniteit, ze beschermen dieren wel tegen het virus. Daarom vinden wij dat we er in het nieuwe griepseizoen, komend najaar, mee aan de slag moeten. En in de tussentijd moeten we er voor zorgen dat we er in Europa de handen voor op elkaar krijgen. Ook andere landen hebben dit probleem.''
Debat over zoönosen
Als het aan De Groot ligt komt minister Henk Staghouwer van Landbouw snel in actie en zet hij de volksgezondheid daarbij op de eerste plaats. De minister schreef gisteren nog aan de Tweede Kamer dat hij ook voorstander is van vaccineren, maar volgens De Groot duurt het te lang. Dat zal hij ook vanavond duidelijk maken in een debat in de Tweede Kamer over zoönosen, ziekten die overgaan van dieren op mensen.