Pestcijfers te hoog

Nieuwe aanpak pesten op school: meldpunt voor ouders en leerlingen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPNieuwe aanpak pesten op school: meldpunt voor ouders en leerlingen
RTL

Onderwijsminister Dennis Wiersma wil met een nieuwe aanpak pesten op school moeilijker maken. Volgens de minister zijn de extra maatregelen nodig omdat de landelijke pestcijfers niet verbeteren.

De inspectie krijgt ook de mogelijkheid om diepgravender onderzoek te doen naar de sociale veiligheid op scholen en er komt een onafhankelijk meldpunt waar ouders en leerlingen misstanden kunnen melden.

Frankrijk wil zware straffen voor pesten: celstraf en torenhoge boetes
Lees ook

Frankrijk wil zware straffen voor pesten: celstraf en torenhoge boetes

Wiersma is ontevreden over het aantal pestgevallen. "Hoewel veel scholen hier gelukkig wel veel aandacht voor hebben, blijft het feit dat de landelijke pestcijfers gewoon niet verbeteren", zegt hij in een interview met De Telegraaf. 

De minister zegt dat ruzie die buiten de school ontstaat, zich steeds vaker in de lokalen voortzet. Seksueel grensoverschrijdend gedrag zou ook zijn toegenomen. "Het geeft mij het gevoel dat ik niet kan garanderen dat onze scholen een veilige plek bieden aan leerlingen."

Te boek als 'zwakke school'

Hij zegt niet te weten of de maatregelen het medicijn zijn tegen pesten op school. "Dé oplossing, daar heb ik geen rode knop voor. Maar ik vind wel dat ik iets moet doen." Het stoppen van het pesten is volgens Wiersma aan de pestkoppen en hun ouders.

Scholen die zich niet aan de nieuwe regels houden, krijgen een tik op de vingers. "Ze kunnen straks eerder te boek komen te staan als 'zwakke school'. Als scholen consequent laten zien dat er geen verbetering komt, dan kan in het uiterste geval hun financiering worden stopgezet."

Onderdeel van de maatregelen van Wiersma is ook dat scholen verplicht worden om geweld en wapenbezit te melden. Dat hoefden ze tot nog toe niet.

Leraren weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met pesters in de klas. Dat bleek in 2016 uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Lees meer over
Dennis WiersmaMinisterie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapSchoolkindKindPesten