Al per 1 april accijnzen brandstof omlaag, btw-verlaging op energie 1 juli
Het kabinet gaat al per 1 april de accijnzen op brandstof verlagen. Eerder lag nog de datum van 1 juli op tafel. De ingangsdatum van de btw-verlaging op energie blijft wel op de geplande 1 juli. De compensatiemaatregelen gaan in ieder geval tot het eind van dit jaar gelden.
Gisteren werd al bekend dat het kabinet de accijns op brandstof en de btw op energie gaat verlagen. Toen was de ingangsdatum nog 1 juli, maar dat is dus na overleg voor de accijnzen drie maanden eerder geworden: per 1 april dus.
Nood breekt wet
De accijnsverlaging drukt de benzineprijs met 17 cent en de diesel met 11 cent. Die verlaging gaat voor iedereen gelden, ongeacht het inkomen dat iemand krijgt. Dat buurland België ook de accijnzen wil verlagen, heeft meegespeeld. "We moeten ook snel handelen, want mensen worden bij de pomp geconfronteerd met hoge prijzen", zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën).
De Belastingdienst moet daarvoor wel de systemen aanpassen en de wet moet hiervoor worden aangepast. Of dat op zo'n korte termijn gaat lukken? "Het is zo acuut, het kan. Nood breekt wet", zegt Van Rij.
Compensatie
Gas en elektriciteit vallen per 1 juli niet meer onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar gaan tijdelijk onder het tarief van 9 procent vallen.
Dat kan niet eerder dan 1 juli, vindt het kabinet. "Het moet wel betaalbaar blijven." Het totale compensatiepakket kost de staatskas 2,8 miljard.
Laagste inkomens
Mensen met de laagste inkomens (zo'n 800.000 huishoudens) krijgen 600 euro extra compensatie, bovenop de 200 euro die ze al zouden krijgen. Die compensatie gaat via de gemeenten en zal zo snel mogelijk worden uitgekeerd. Minister Schouten wil spoedig uitkeren, want de urgentie is hoog zegt ze. "Het is dempen van pijn."
Gemeenten als Amsterdam vinden de compensatie te laag voor de laagste inkomens. Vooral voor mensen die in slecht geïsoleerde huurhuizen wonen.
Ongebruikelijk
Het is een stevige tegemoetkoming, zegt politiek commentator Roel Schreinemachers. "Het is ongebruikelijk dat het kabinet miljarden uittrekt voor het compenseren van de koopkracht. Ook de snelheid waarmee dat gebeurt is zeldzaam. Hieruit blijkt wel dat het kabinet de urgentie voelt. Ook de Tweede Kamer drong aan op snelle oplossingen. Al is het de vraag of het genoeg is, want het is moeilijk te voorspellen hoe de brandstofprijs zich ontwikkelt."
Eind vorig jaar trok het kabinet ook al drie miljard euro uit om de stijging van de energierekening te verzachten. De energiebelasting ging omlaag, wat zo’n 400 euro per huishouden scheelt.
De stijgende energieprijzen raken vooral de lagere inkomens hard in de portemonnee, becijferde het Centraal Planbureau gisteren. De koopkracht daalt dit jaar in doorsnee met 2,7 procent. Mensen met een kleine portemonnee worden dubbel zo hard geraakt.
Het kabinet zei eerder deze week al de dreun te willen verzachten. Of het compensatiepakket langer gaat gelden als de brandstofprijzen torenhoog blijven? Daar wil staatssecretaris Van Rij niet op vooruitlopen. "Het is een verlichting, ik ga daar nu niet verder op vooruitkijken. Niemand weet ook hoe de oorlog zich ontwikkelt."