'Niet zo'n risico meer'

Nul coronamaatregelen? Het kabinet beslist vandaag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNul coronamaatregelen? Het kabinet beslist vandaag
RTL

Het kabinet buigt zich vandaag over het afschaffen van vrijwel alle nog geldende coronaregels. Tussen de middag komt de ministersploeg bijeen om officieel een besluit te nemen. Waarschijnlijk kunnen we verdere versoepelingen verwachten die dan volgende week ingaan.

Vorige week meldden Haagse bronnen dat het kabinet het aandurft en per 23 maart ook de laatste coronaregels worden afgeschaft. Voorwaarde was wel dat ook het Outbreak Management Team (OMT) met de stap kan leven.

Testbeleid en mondkapjes

Het OMT maakte gisteren bekend dat het mondkapjes in het openbaar vervoer blijft adviseren. Het kabinet vroeg het OMT ook of kan worden gestopt met het 1G-beleid bij grote binnen-evenementen. Dat kan, vindt het OMT. Als dat advies wordt opgevolgd is het dus niet meer nodig om negatief te testen voordat je zo'n evenement bezoekt.

OMT: mondkapjes in het ov hebben zin, quarantaine moet blijven
Lees ook

OMT: mondkapjes in het ov hebben zin, quarantaine moet blijven

De eerste coronamaatregelen werden aangekondigd in maart 2020. Iets meer dan twee jaar later zal zorgminister Ernst Kuipers waarschijnlijk bekendmaken dat ze voorlopig nagenoeg allemaal worden geschrapt.

Al niet zo streng meer

De regels waren de laatste weken al niet zo streng meer. De versoepelingen worden daarom niet bekendgemaakt in een grote persconferentie die 's avonds live wordt uitgezonden op televisie, maar tijdens een persmoment op Mark Ruttes ministerie van Algemene Zaken.

Rutte zelf zal daar niet bij zijn, bevestigden bronnen: Kuipers zal het besluit alleen toelichten. De vorige persconferentie over corona deed Kuipers ook alleen.

Het kabinet vindt versoepelingen verantwoord omdat het risico veel kleiner is dat de zorg en de samenleving als geheel ernstig ontregeld raken door het virus. Dat komt door de minder ziekmakende omikronvariant van het virus, maar ook doordat veel mensen antistoffen hebben door een vaccinatie of doorgemaakte infectie.

Basisregels blijven

Helemaal zullen de coronaregels nog niet verdwijnen. Zo zijn er nog regels voor mensen die naar het buitenland reizen. Mondkapjes blijven in het vliegtuig verplicht. Ook wordt nog altijd aangedrongen op de basisregels, zoals handen wassen en testen bij klachten. Dat zal ook zo blijven.

Het hoeft al een tijdje niet meer, toch houden sommige mensen hun mondkapje op.
Lees meer over
Ernst KuipersCoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandCovid-19Nederland