Klimaatdoelen

Vele honderden windturbines op zee erbij: 'Enorme stap in verduurzaming'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPVele honderden windturbines op zee erbij: 'Enorme stap in verduurzaming'
RTL

Het kabinet gaat miljarden investeren in nieuwe windparken in de Noordzee. Dat betekent dat er ongeveer tussen de 750 en 800 windturbines bijkomen. Ter vergelijking: nu staan er 462 windturbines in het Nederlandse deel van de Noordzee. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten noemt het 'een enorme stap in de verduurzaming van Nederland'.

De uitbreiding is nodig om de klimaatdoelen van 2030 en daarna te behalen. Het gaat om drie nieuwe windparken in zee, die de komende 8 jaar worden aangelegd. Het kabinet maakt voor de aanleg 1,7 miljard euro vrij.

"De parken worden aangelegd ten noordwesten van Nederland, redelijk ver uit de kust. We houden daarbij rekening met de natuur en de scheepvaart", zegt Jetten. Het geld van het kabinet is bedoeld voor onder meer scheepvaartveiligheid en noodzakelijke aanpassingen in de visserijsector.

Aanscherpingen klimaatdoelen

De nieuwe windturbines gaan samen zo'n 10 gigawatt aan stroom produceren. Iedere gigawatt die de windmolens opleveren is genoeg om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien, maar de nieuwe parken op zee zijn vooral bedoeld voor de industrie. Het kabinet wil de energievoorziening voor de industrie vergroenen.

Nieuwe regels voor windmolens nodig: 'Altijd gebrom alsof de wasmachine op zolder draait'
Lees ook

Nieuwe regels voor windmolens nodig: 'Altijd gebrom alsof de wasmachine op zolder draait'

De windparken komen op tientallen kilometers voor de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust te liggen, en ook ver boven de Waddeneilanden. De industrie in onder meer de Botlek en het Noordzeekanaalgebied kan de groene energie in de toekomst gaan aanwenden en daarmee afstappen van fossiel aardgas.

Geld uit Klimaatfonds

De miljarden euro's zijn vooral nodig om de windenergie op zee naar schone waterstof om te zetten. Daardoor kan de energie worden opgeslagen. Het geld zou grotendeels gehaald worden uit het Klimaatfonds waarvoor het kabinet in het nieuwe regeerakkoord 35 miljard euro uittrok.

Alle landen moeten maatregelen nemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Nederland staat er niet best voor.
Lees meer over
Rob JettenMark HarbersNatuur & MilieuKlimaatKlimaatveranderingGroene energieWindenergieWindmolens