Uitgever haalt omstreden boek over verraad Anne Frank uit handel
Uitgeverij Ambo Anthos haalt het boek 'Het verraad van Anne Frank' uit de handel. In het boek wees een zogeheten Cold Case Team de Joodse notaris Arnold van den Bergh aan als de waarschijnlijke verrader van de locatie van het Achterhuis. Op die conclusie kwam een storm van kritiek: die zou het gevolg zijn van tunnelvisie en verkeerde aannames.
In een verklaring liet de uitgeverij gisteren weten dat boekhandelaren wordt gevraagd de ingekochte voorraad terug te sturen. De uitgeverij biedt ook 'oprechte verontschuldigingen' aan mensen aan die door de inhoud van het boek gegriefd zijn.
Ongeloofwaardige beschuldiging
Het boek van het Cold Case Team (CCT) onder leiding van Pieter van Twisk lag sinds de publicatie in januari onder vuur van deskundigen. Zo werd de aanname dat Van den Bergh als lid van de Joodse Raad beschikte over lijsten met onderduikadressen scherp bekritiseerd.
Gisteren presenteerde een groep deskundigen een onderzoeksrapport waarin weinig heel werd gelaten van deze bewering: "Omdat het CCT geen helder beeld van de Joodse Raad heeft, ziet het niet hoe ongeloofwaardig de beschuldiging van massaal verraad is." Het onderzoek stelt bovendien dat er überhaupt geen bewijs is voor het bestaan van zulke lijsten.
Het rapport is de directe aanleiding voor de beslissing, stelt Ambo Anthos. "Op basis van de conclusies van het rapport hebben wij besloten dat het boek per direct niet meer leverbaar is."
Van den Bergh zat ondergedoken
Een andere conclusie die onderuit werd gehaald, is de aanname dat Van den Bergh de locatie van het Achterhuis verraden had om de levens van zijn gezin te redden. Maar, stelt het onderzoek, het gezin zat in augustus 1944 al maanden ondergedoken, waarmee het motief achter de claim wegvalt.
Het boek is in 23 talen verschenen.
'Boek moet wereldwijd uit de handel'
De kleindochter van de Joodse notaris Arnold van den Bergh, Mirjam de Gorter, doet een dringende oproep het boek over het verraad van Anne Frank wereldwijd uit de handel te halen. Volgens De Gorter is sprake van "valse geschiedschrijving".
Ze vroeg de Amerikaanse uitgever HarperCollins Publishers, die de wereldrechten bezit, en alle andere uitgevers die erbij betrokken zijn het boek terug te halen. "Met dit verhaal buiten jullie het verhaal van Anne Frank uit, vervalsen jullie de geschiedenis en dragen jullie bij aan groot onrecht." Ze zei gisteren 'heel blij' te zijn dat het boek in Nederland uit de winkels wordt gehaald.
Of ze juridische stappen gaat ondernemen tegen handelaren die het werk wel blijven verkopen, kon ze niet zeggen. "Daar moeten we nog over denken."