Geen harde toezegging

Kabinet kijkt naar snellere verhoging kilometervergoeding

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet kijkt naar snellere verhoging kilometervergoeding
RTL

Het kabinet gaat kijken of de onbelaste kilometervergoeding al vanaf volgend jaar omhoog kan. Verder laat staatssecretaris Van Rij van Financiën onderzoeken of de btw op de energierekening met terugwerkende kracht omlaag kan, vanaf 1 januari van dit jaar. Die toezeggingen heeft hij gedaan in een debat met de Tweede Kamer over de koopkracht.

Werkgevers kunnen werknemers die moeten reizen om op hun werk te komen een reiskostenvergoeding geven van maximaal 19 cent per kilometer. In het regeerakkoord was al afgesproken dat de kilometervergoeding in 2024 omhoog zou gaan. Om de hoge brandstofprijzen te compenseren, wil de Tweede Kamer de kilometervergoeding volgend jaar al verhogen. 

"Ik ga niet toezeggen dat we het gaan doen", zegt Van Rij. Voorwaarde is dat het wel kan worden betaald. Als het sneller kan, ligt volgens de staatssecretaris ook een grote verantwoordelijkheid bij werkgevers. "Die moeten de reiskostenvergoeding dan ook toekennen aan werknemers."

Tweede Kamer wil volgend jaar al hogere kilometervergoeding
Lees ook

Tweede Kamer wil volgend jaar al hogere kilometervergoeding

Onvoldoende

In de Tweede Kamer is veel onvrede over het koopkrachtpakket van het kabinet, dat een waarde heeft van zes miljard euro. Volgens verschillende partijen gaat er te veel geld naar mensen die het niet echt nodig hebben en te weinig naar degenen die het het hardst kunnen gebruiken.

"Voor de laagste inkomens gebeurt niet voldoende, voor de hoge inkomens is het niet nodig en voor de middeninkomens wordt niets gedaan", sneert GroenLinks-leider Klaver. Volgens de PvdA hadden met hetzelfde budget veel betere keuzes kunnen worden gemaakt.

"Ik denk dat u niemand vanuit dit kabinet heeft horen zeggen dat dit pakket een schoonheidsprijs verdient. Verre van", zegt minister Sigrid Kaag van Financiën. "We kunnen met dit pakket niet alle pijn voor iedereen wegnemen", voegt minister Van Gennip van Sociale Zaken daar aan toe. Maar volgens het kabinet waren de gekozen maatregelen op korte termijn het maximaal haalbare.

Lees meer over
Marnix van RijKarien van GennipSigrid KaagJesse KlaverMinisterie van FinanciënMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidKoopkrachtOorlog in OekraïneInflatie